Jasper Jacobs

Minderjarigen hele nacht en ochtend vastgehouden na lockdownfeest in Kapellen, parket: "We doen dit niet zomaar"

In Kapellen zijn zaterdagavond 7 minderjarigen betrapt op een lockdownfeestje. Ze werden pas in de loop van zondag weer vrijgelaten nadat ze heel de nacht verhoord werden door agenten van Politiezone Noord en nadien nog naar Antwerpen moesten om meteen voor de jeugdrechter te verschijnen. De ouders van de jongeren hadden heel wat kritiek op die aanpak. "Maar we doen dit niet zomaar", zegt Kristof Aerts van het parket bij Radio 2 Antwerpen.

De jongeren, 14 en 15 jaar oud, kregen van de jeugdrechter één maand huisarrest en werkstraffen van 20 tot 40 uur.  De ouders - een deel van hen was op voorhand op de hoogte van de plannen van de jongeren -  vinden vooral de lange nacht op het politiebureau en de urenlange opsluiting in Antwerpen te verregaand voor de feiten. "Maar we doen dat niet voor niets", zegt Kristof Aerts van het parket. "Ze brengen zichzelf in gevaar, en het gaat hier daarenboven ook nog eens om een op voorhand georganiseerd feest. We kunnen dit niet door de vingers zien en treden streng op. Ook voor alle mensen en jongeren die ondanks de moeilijke situatie wél alle maatregelen en regels naleven. We willen hen het signaal geven dat we zulk gedrag niet zomaar laten passeren."

Minderjarigen kunnen geen geldboete krijgen en ook geen dagvaarding voor de politierechter, zoals bij meerderjarigen het geval is. 

Ze brengen zichzelf en anderen in gevaar, we kunnen dit niet door de vingers zien
Kristof Aerts van het parket

"Het Openbaar Ministerie heeft hier duidelijke richtlijnen over", zegt jeugdrechter Luk Versteylen van de rechtbank in Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen. Versteylen was zelf niet betrokken bij de zaak, maar wil wel duiding geven bij het voorval. " In die coronarichtlijnen staat onder andere dat jongeren voorgeleid moeten worden als het om een georganiseerd lockdownfeestje gaat, weerspannig zijn bij de arrestatie of wanneer het niet de eerste keer was."

Mijn kind heeft na het lange verhoor nog eens 6 uur in een piepklein kotje moeten wachten, dat is verschrikkelijk
Ouder van één van de jongeren

Het verhoor duurde de hele nacht en daarna moesten de jongeren nog enkele uren wachten in een cel in Antwerpen vooraleer ze voor de jeugdrechter konden verschijnen. "Maar als je 7  jongeren correct wil verhoren, dan neemt dat veel tijd in beslag", aldus Versteylen. "Na de verhoren heeft de substituut beslist dat de jongeren voorgeleid moesten worden, maar daar gaat uiteraard ook wat tijd over." Pas in de loop van zondag zijn de jongeren - samen met hun ouders - voor de jeugdrechter moeten komen. "Mijn kind heeft in Antwerpen 6 uur in een piepkleine cel moeten wachten, dat is verschrikkelijk", klinkt het bij één van de ouders.

Dat de ouders de procedure te streng vinden? Het is niet aan hen om daarover te oordelen

Jeugdrechter Luk Versteylen

Maar was het wel nodig dat de minderjarigen zo lang van hun vrijheid beroofd werden? “Dat hangt af van de aard van de feiten, en het is aan de procureur om daarover te beslissen", zegt Versteylen. "Dat de ouders dat te verregaand vinden? Ik kan dat begrijpen, maar het is niet aan de ouders om te beslissen of de feiten al dan niet zwaarwichtig genoeg zijn. En voor alle duidelijkheid, niet elke jongere die de covid-voorschriften overtreedt wordt voorgeleid, dat gebeurt enkel maar als de procureur het ernstig genoeg vindt."

Meest gelezen