Videospeler inladen...

De nieuwe Marsmissie heeft ook Belgisch tintje: namen van leerlingen uit Boutersem op microchip mee ruimte in 

De NASA-Marsverkenner, die gisteren met succes geland is, heeft ook een Belgisch tintje. De namen van de leerlingen van een basisschool in Boutersem zijn meegestuurd op een microship. Het gaat om de namen van de leerlingen die twee jaar geleden in het zesde leerjaar zaten. 

"Mijn naam is nu op Mars. Stel dat er marsmannetjes zijn, dan kunnen ze die chip meenemen en onze namen daarop lezen. Ik geloof wel dat er ergens in het universum aliens zijn." Aan het woord is Calixte, intussen 13. Zijn naam is gisteren geland op Mars, samen met de nieuwe Marsverkenner van NASA. 

"Ik kon het niet geloven in het begin", zegt ook Menno. "Er zijn zoveel mensen op deze wereld, maar onze naam gaat naar Mars." Hetzelfde ongeloof bij Lennert. "Dit is best uniek. Er zijn niet zoveel mensen die dit kunnen vertellen. Een heel fijn gevoel."

Stel dat er marsmannetjes zijn, dan kunnen ze die chip meenemen en onze namen daarop lezen

Calixte

Ook de naam van Joren is meegvlogen. "Ik vind het heel speciaal dat ik, of toch mijn naam, naar Mars gaat”, klinkt het fier. “De ruimtecapsule is meer dan zeven maanden onderweg geweest. Het is toch een raar gevoel, want ze heeft toch meer dan 500 miljoen kilometer afgelegd. Ik ben blij dat we deze kans krijgen."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Hoe komen die namen nu in de ruimte terecht?

Maar hoe komen de namen van Calixte, Joren en de andere kinderen uit Boutersem in de ruimte terecht? Twee jaar geleden gaf de gemeente de namen door van alle leerlingen van het zesde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool aan ruimteorganisatie NASA. 

De namen van de kinderen uit Boutersem zijn niet de enige die nu rondwaren op Mars. Maar liefst 10.932.295 mensen tekenden in op het voorstel van NASA. Al die namen staan op drie kleine chips (ter grootte van een vingernagel). De meeste namen - iets meer dan 2,5 miljoen - komen uit Turkije. Ons land stuurde in totaal 27.550 namen mee. De volledige lijst kan je hier raadplegen.

Naast de namen staan er ook 155 essays op van Amerikaanse studenten, die meedongen in de "Name the Rover"-wedstrijd. Uiteindelijk werd in die wedstrijd de naam van de Marsverkenner "Perseverance" gekozen. 

Lees verder onder de foto van de drie chips:

De drie chips met 10,9 miljoen namen op.

“Waarom we dat doen? Als gemeente willen we de belangstelling voor wetenschap voeden, zeker naar jongeren toe”, vertelt burgemeester Chris Vervliet (CD&V) van Boutersem. “Dit spreekt echt tot de verbeelding en zo willen we jongeren geïnteresseerd maken in wetenschap en techniek. Wereldwijd was er de mogelijkheid om je naam op te geven en als gemeente hebben we daarop ingespeeld en de scholen in Boutersem aangeschreven. De kinderen zijn zo vereeuwigd in het universum.”

De kinderen zijn zo vereeuwigd in het universum

Burgemeester Chris Vervliet

Benieuwd naar hoe de landing precies verliep? Bekijk dan zeker deze video: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen