Ivo Hendrikx / Ima Pictures

Natuurfotograaf legt opmerkelijke reddingsactie op het ijs vast: kat zat vast in een lege chipszak

Natuurfotograaf Ivo Hendrikx vereeuwigde zondagochtend een wel heel bijzondere reddingsactie op het ijs. Een verkleumde kat die met haar kop vastzat in een lege zak chips was ten einde raad. Een domeinwachter van Bokrijk schoot het bange dier te hulp.

Ivo Hendrikx wilde zondagochtend de zonsopgang aan het fietspad door het bevroren water in Bokrijk fotograferen toen hij uitkwam bij een hartverscheurend tafereel. “Toen ik in de verte een zwart dier zag dacht ik aanvankelijk aan een eend. Maar toen ik de zwarte vlek beter bestudeerde door mijn telelens stelde ik vast dat het om een kat ging. Het beestje zat met haar hoofd vast in een lege zak Cheetos. Omdat er zich een wak situeerde in de buurt van de kat was het onmogelijk om zelf het ijs te betreden. Intussen hadden nog meer wandelaars het dier gespot. De domeinpolitie van Bokrijk was onbereikbaar door een elektriciteitsstoornis. Terwijl aanwezigen het Natuurhulpcentrum en de 112 probeerden te bereiken, kwam iemand op het idee om de domeinwachter te bellen.”

Ivo Hendrikx / Ima Pictures

Stuiptrekkingen en rillingen

De domeinwachter, die slechts een eindje verderop woont, kwam meteen toegesneld. “Hij trok een waadpak aan dat zijn lichaam volledig bedekte”, vervolgt Hendrikx. “Hij begaf zich heel voorzichtig op het ijs met een schepnet en kon het dier zo naar zich toe halen. Eens op het droge werd de chipszak van haar hoofd gehaald. Omdat het dier zodanig rilde en stuiptrekkingen vertoonde vreesden we het ergste. Een dame wikkelde de kat meteen in haar sjaal en bracht haar over naar een warme plek. Wonder boven wonder heeft het diertje het gehaald.”

Ivo Hendrikx / Ima Pictures

Hopelijk wakkert dit incident het geweten van mensen aan. Afval hoort thuis in de vuilbak

Ivo Hendrikx is niet aan zijn proefstuk toe. Afgelopen zomer maakte hij beelden van een reekalfje dat werd doodgebeten door loslopende honden op de Genkse terrils. “Als je zoveel tussen het groen vertoeft spot je nu en dan unieke dingen. Jammer genoeg zijn dat soms ook minder prettige zaken. Beelden van dieren verstrikt in afval of netten gaan door merg en been. Een kat die vastzit in een chipszak had ik gelukkig nog nooit gezien. Hopelijk wakkert dit incident het geweten van de mensen aan. Afval hoort thuis in de vuilbak.” 

Ivo Hendrikx / Ima Pictures
Ivo Hendrikx / Ima Pictures

Meest gelezen