Nu de vaccins er zijn, werkt  computerprogramma om  uitnodigingen te versturen nog niet: "Zelf maar mensen opbellen, dan"

In verschillende vaccinatiecentra zijn vandaag de eerste coronavaccins aagekomen. Dat is onder andere zo in Halle en Tienen. De vaccinatiecampagne kan nu volop beginnen, ware het niet dat er nog geen uitnodigingen zijn verstuurd. Het computerprogramma waarmee dat moet gebeuren, werkt nog niet naar behoren.  

Vorige week hoorde Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel bij heel wat eerstelijnszones uit de regio dat het vaccineren zou kunnen starten op vrijdag 19 februari. "Dat als de vaccins er op tijd zijn", klonk het toen. Intussen zijn de eerste vaccins vandaag aangekomen, maar ziet het er echter wel naar uit dat de eerste prikjes bij de meeste centra pas volgende week zullen gezet worden. Bij verschillende eerstelijnszones valt te horen dat er hier en daar nog enkele problemen zijn, die men eerst definitief van de baan wil, alvorens de centra te openen. 

Uitnodigingen

 Eén van die problemen is het computersysteem Doclr.  Naast de registratie van alle informatie in de vaccinatiecentra, zal het IT-programma ook gebruikt worden om de uitnodigingen naar iedereen te versturen. Alleen werkt het programma nog niet naar behoren, waardoor er nog geen enkele uitnodiging de deur is uitgegaan. "Dat het systeem niet werkt, is jammer", hoort Radio 2 Vlaams-Brabant bij de verschillende eerstelijnszones. "Maar goed, er is ons beloofd dat het systeem ten laatste woensdag zou werken zoals het moet." 

Wij gaan zelf de mensen contacteren die we vrijdag willen vaccineren. 

Ine Tombeur, Eerstelijnszone ELZOH

Eerstelijnszone ELZOH, met een vaccinatiecentrum in Tienen, wacht echter niet de perfecte werking van het computersysteem af. "Wij gaan nu zelf de mensen, die vrijdag gevaccineerd kunnen worden, opbellen", zegt voorzitster Ine Tombeur. "Het gaat om de mensen die in het vaccinatiecentrum zullen werken." 

Meest gelezen