Olieprijzen op hoogste niveau sinds begin vorig jaar: "Ze hebben de coronacrisis helemaal verteerd" 

De olieprijzen staan opnieuw op het peil van begin vorig jaar, na enkele dieptepunten in het voorjaar 2020 toen de olieprijzen kelderden door de coronacrisis. De vraag naar olie stijgt nu de wereldeconomie weer herstelt, terwijl de olieproducerende landen voorlopig geen extra olie oppompen.

Een vat Noordzee-Brent kost vandaag ruim 63 dollar. Dat is drie keer zoveel als in april vorig jaar. De stijging is al een tijdje aan de gang, na enkele dieptepunten vorig jaar. "Er spelen twee krachten", analyseert expert Tom Simonts van KBC.

"Aan de aanbodkant zien we dat de OPEC (kartel van olieproducerende landen, red.) momenteel bewust minder olie oppompt. Daardoor kunnen ze de prijs kunstmatig op een hoger niveau houden om een stuk van de verliezen van vorig jaar te compenseren. Dat is dé strategie van de OPEC-landen om ervoor te zorgen dat de olie met winst kan verkocht worden. Vorig jaar zijn er situaties geweest waarbij dat absoluut niet het geval was."

"Aan de andere kant is de vraag naar olie stijgende. Dat samen leidt tot hogere prijzen", aldus Simonts.

(lees verder onder grafiek)

Dat de olieprijs stijgt, wijst erop dat de wereldeconomie zich herstelt. "We staan qua olieprijs weer op het niveau van een jaar eerder en de economische lente moet nog beginnen. We kunnen zeggen dat de coronacrisis helemaal verteerd is", zegt Tom Simonts." We verwachten voor 2021 en 2022 in zowat àlle werelddelen een betere economische situatie. De vraag naar olie zal daardoor stijgen en dat gaat altijd hand in hand met hogere prijzen."

Al verwachten analisten niet dat de olieprijzen nog veel verder zullen doorstijgen. "Dit blijft duren tot er meer olie op de markt wordt gegooid en er zijn momenteel zeer veel reserves", weet expert Tom Simonts. "We denken dat dit nu eerder een redelijk tijdelijk hoogteprofiel zal zijn van de olieprijs. De OPEC-landen zullen meer gaan produceren, de schalieolieproducenten zullen ook meer gaan produceren en er zijn veel voorraden opgebouwd in 2020. We denken dat de olieprijs de komende jaren zal schommelen rond de 50 à 55 dollar."

Meest gelezen