Parket wil verboden wapenbezit door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in tv-studio onderzoeken

Het Antwerpse parket vraagt aan de politie om een proces-verbaal op te maken wegens verboden wapenbezit voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat meldt De Morgen en bevestigt het parket. Van Grieken had gisteren tijdens een live-interview in de VTM-studio pepperspray getoond. Dat is een verboden wapen. 

Van Grieken toonde de pepperspray in een gesprek over de zaak rond Schild&Vrienden. Het parket wil oprichter Dries Van Langenhove, die op een Vlaams Belang-lijst is verkozen, vervolgen voor racisme maar ook verboden wapenbezit. Van Grieken wou benadrukken dat die laatste kwalificatie enkel over pepperspray gaat. Maar hij riskeert nu dus zelf een minnelijke schikking of vervolging wegens verboden wapenbezit.

Bekijk hier de beelden die de partij Vlaams Belang zelf op Twitter plaatste:

De lokale politie van Antwerpen communiceerde eerder dat zij geen PV zouden opstellen, maar zal nu gevolg geven aan de vraag van het parket. "De procureur-generaal heeft ons inderdaad gevraagd om een aanvankelijk PV op te stellen. Dat gaan wij doen op basis van de beelden. Dan zal het parket moeten bekijken wat ze ermee aanvangen", aldus woordvoerder van de Antwerpse politie Willem Migom.

Het parket kan bij de ontvangst van zo'n proces-verbaal bekijken of er nog onderzoeksdaden moeten gebeuren, zoals een verhoor van Van Grieken. Daarna moet het parket een beslissing nemen. Dat kan gaan van seponering tot een minnelijke schikking of een vervolging voor de rechtbank. Daar staan op verboden wapenbezit boetes van 800 tot 200.000 euro, en een eventuele celstraf van 1 maand tot 5 jaar.

Tom Van Grieken zelf heeft al gereageerd op Twitter tegen de actie van het parket. Hij noemt het een "politiek statement".

Meest gelezen