Politiehandboek aangepast na zaak-Mawda: "Klemtoon nog meer gelegd op risico's van schieten op voertuigen" 

Na de zaak-Mawda heeft de politie beslist om haar handboek aan te passen. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan VRT NWS. Concreet gaat het over het handboek "achtervolgen en intercepteren van voertuigen". "Er wordt nu nog meer de klemtoon gelegd op de risico's van zulke acties."

"Schuldig aan onopzettelijke doodslag." Dat kreeg de politieagent die bijna drie jaar geleden verantwoordelijk was voor de fatale kogel, die het leven kostte aan de 2-jarige peuter Mawda, vorige week te horen op de rechtbank. Om zulke drama's te vermijden in de toekomst, heeft de politie haar handboek "achtervolgen en intercepteren van voertuigen aangepast". 

Ook vroeger werd er al op die risico's gewezen, maar tegelijk stond er ook dat "de enige mogelijkheid om een voertuig af te remmen en tot stilstand te brengen, is om te proberen om een of meerdere banden leeg te laten lopen". En naast die uitleg? Een illustratie hoe je juist op een band vuurt. 

"In het nieuwe handboek is die illustratie weggelaten. Comité P had gewezen op de ambiguïteit ervan", vertelt een woordvoerder van de federale politie. "Er wordt tegelijk nog meer de klemtoon gelegd op de risico's die zo'n actie inhouden."

Voor alle duidelijkheid: politieagenten mogen op een voertuig schieten, maar alleen in uitzonderlijke omstandigheden (als ze bijvoorbeeld zelf onder vuur genomen worden). "In de meeste gevallen zal men de afweging maken dat de risico's te groot zijn." 

Politieagenten krijgen ook een extra opleiding over hoe ze veilig een voertuig moeten achtervolgen. Die extra opleiding bestaat uit vier uur theorie en vier uur praktijk. Voor de wegpolitie komt daar nog eens specifiek bij dat ze leert hoe ze voertuigen aan hoge snelheden moet achtervolgen. 

Meest gelezen