foto: Lucy Lambriex

Recyclagebedrijf in Houthalen verwerkt ons plastic afval helemaal anders vanaf april 

Vanaf april mag in Limburg alle plastic afval in één enkele zak. Het gaat dan om PMD, harde en zachte plastic. Afvalverwerkingsbedrijf Eco-Oh! uit Houthalen-Helchteren zal dan een deel van ons plastic afval voor zijn rekening nemen. 

In sommige provincies mag alle plastic al in één enkele zak worden gestoken, maar in Limburg moet er gewacht worden tot 1 april. "Dat komt omdat Limburg zo goed sorteert", lacht directeur Koen Verhaert van Eco-Oh!. "De provincies die het slechtst recycleerden, mogen dit nu al doen. Het plastic wordt dan gesorteerd via een infraroodtechniek en wij krijgen uiteindelijk 3 van de 14 soorten gesorteerd plastic in ons bedrijf."

Het wordt tijd dat we volledig kunnen omschakelen

Bij het recyclagebedrijf zijn er al heel wat investeringen gedaan intussen en er zijn ook extra mensen aangeworven om alles in goede banen te leiden. Directeur Koen Verhaert van Eco-Oh!: "Op dit moment ontvangen we zowel de pmd-zakken uit Limburg als het voorgesorteerde plastic uit de andere Belgische provincies. Dat dubbele systeem zorgt voor een extra belasting, het wordt tijd dat we volledig kunnen overschakelen."

Nieuwe grondstoffen

Bij Eco-Oh! zal bijvoorbeeld zacht plastic verwerkt worden zoals we dat kennen van de zachte plastic verpakking rond petflessen. "Als we het plastic verwerkt hebben, zullen we daar nieuwe grondstoffen van maken", vertelt Koen Verhaert. "Die grondstoffen zijn eigenlijk opnieuw plastic korrels die opnieuw gesmolten kunnen worden om nieuwe producten van te maken."

Meest gelezen