Royals: Willem-Alexander een tweede keer op zijn knie en sprookjesachtige Marienburg als inzet bij de Hannovers

Koning Willem-Alexander heeft op Valentijn nog eens zijn huwelijksaanzoek overgedaan. De familievete tussen Ernst August van Hannover senior en junior blijft aanslepen. De naam August maakt zijn comeback bij de Windsors-Brooksbanks. En nee, Juan Carlos blijkt wederom niet palliatief. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

"Onherkenbare" Willem-Alexander en Máxima op het ijs

Een hemelsbreed verschil met vorig weekend, want toen lag er sneeuw en vroor het stenen uit de grond. Het Koninklijk Huis in Nederland verspreidde een foto van koning Willem-Alexander op zijn knie op het ijs bij koningin Máxima. Op exact dezelfde plek én op ijs vroeg  hij 20 jaar geleden - op 19 januari 2001 - de Argentijnse ten huwelijk .

Het koppel was toen op een mooie vrijdagmiddag gaan schaatsen op de vijver van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. "Ik dacht: Máxima moet tóch leren schaatsen, want wat is er nou Hollandser dan schaatsen", legde de koning indertijd de verloving vlotjes uit. 

Máxima woonde voor hun verloving in New York en ging daar al eens skeeleren. Ze had dus al een beetje ervaring. Willem-Alexander had het aanzoek in 2001 deftig voorbereid. De champagne en rozen lagen verstopt in de struiken aan de dichtgevroren vijver. Maar hij moest zich toch reppen. Máxima had het die dag na 2,5 uur behoorlijk koud en wilde gewoon naar binnen voor een warme chocomelk.

Willem-Alexander stelde de vraag overigens in het Engels om misverstanden te vermijden (Máxima was het Nederlands nog niet helemaal machtig). Willem-Alexander daarover: "Ik wilde niet dat ze zou zeggen: wát?!”

BEKIJK hier hoe Willem-Alexander en Máxima de verloving beleefden:  

Ze lijken zo anders...

reacties op Instagram en Facebook

Het gebaar van Willem-Alexander en de foto kwamen er net op Valentijnsdag. Meteen goed voor ruim 150.000 likes en hartjes op Instagram en Facebook. Bij de reacties op sociale media durfden sommigen twijfelen of het wel degelijk het koninklijke paar was. "Lekker in spijkerbroek met simpele jassen en mutsen ... Ze lijken zo anders", was de teneur. 

Dat Willem-Alexander en Máxima houden van symboliek (of een "geintje") is al langer duidelijk: ze trouwden ook op de bijzondere datum 2 februari 2002, oftwel 02-02-02. Makkelijk om te onthouden.

Ernst August stapt naar rechter in zoveelste episode van familieruzie

Ernst August van Hannover, officieel de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, is naar de rechter gestapt. Hij eist enkele eigendommen terug van zijn zoon, Ernst August junior. Senior wil onder meer het kasteel Marienburg terug dat hij eerder had geschonken aan zijn zoon.

Drie jaar geleden liet Ernst August al weten daarvan spijt te hebben en hij verzette zich onder meer tegen het huwelijk van zijn zoon met de Russische mode-ontwerpster Ekatarina Malysheva. Junior was niet onder de indruk van de dreigementen en negeerde zijn vader straal. Het huwelijk is intussen al twee kinderen rijker, dochter Elisabeth en zoon Welf August.

Ernst August noemt zijn zoon een "ondankbaar" kind, omdat hij zijn vader uit het bestuur van de familiestichting werkte en achter zijn rug het vermogen van het Huis van Hannover onder zijn controle bracht. Ernst August spreekt ook over "verwaarlozing": de prins verkeert al jaren in troebel water met alcoholgebruik en woede-uitbarstingen. Zijn zoon zou hem niet steunen.

Inzet blijkt vooral het kasteel Marienburg. Junior wil dat stukje familie-erfgoed verkopen aan de Duitse deelstaat Nedersaksen. De onderhoudskosten lopen hoog op en er is stevig wat renovatiewerk aan het kasteel uit de 19e eeuw. De restauratie wordt op om en bij de 28 miljoen euro geschat.

Het kasteel Marienburg? Was een geschenk van koning George V van Hannover (1819-1878) aan zijn vrouw Marie (1818-1907), vandaar Marienburg. De residentie oogt sprookjesachtig omdat de koningin een romantisch zomerverblijf wenste. George zelf heeft het neogotische pareltje nooit kunnen zien, letterlijk dan. Hij was sinds zijn 13e blind. En koningin Marie kon er slechts korte tijd van genieten, want ze moest haar man volgen die verbannen werd naar Oostenrijk.

In 1866 brak er een oorlog uit tussen Pruisen en Hannover. Het kasteel bleef verlaten achter. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Marienburg heroverd. Het interieur werd zo goed als bewaard en maakt het een trekpleister met jaarlijks 200.000 bezoekers.

Baby Brooksbank heet August Philip Hawke

De Britse prinses Eugenie en echtgenoot Jack Brooksbank hebben de naam van hun kersverse zoontje bekendgemaakt: August Philip Hawke Brooksbank. Het jongetje kwam ter wereld via een keizersnede. Hij is het negende achterkleinkind van de Queen en prins Philip.

August lijkt misschien niet een evidente naamkeuze - en de flauwe mopjes op sociale media blijven niet achterwege ("haha, ze kijken uit naar de zomer") - maar August dook heus al in de familiestamboom op via onder anderen prinses Augusta, de moeder van koning George III. Een van de voornamen van prins Albert (de teerbeminde man van koningin Victoria) was eveneens August. De link met Philip is makkelijk: naar zijn overgrootvader. Hawke zoekt de Britse pers bij de schoonfamilie van Eugenie: Edward Hawke Brooksbank, een van de voorouders van Jack.  

Samen met de naam kwamen ook enkele foto's van het gezin, met een speciale vermelding voor de vroedvrouw als dank voor de werkende essentiële beroepen. Het was ook de vroedvrouw die de kiekjes nam. (klik op de post, en swipe van rechts naar links voor de 3 foto's

Nee, koning Juan Carlos voelt zich opperbest

De 82-jarige koning-emeritus Juan Carlos voelt zich opperbest, dat heeft hij laten weten aan de gerespecteerde Spaanse journalist Carlos Herrera. "De stem die ik hoorde, was niet die van een palliatief patiënt", aldus Herrera.  De heisa begon na een tweet van schrijfster Pilar Eyre die stelde dat de oud-koning ernstig ziek was en dat alvast de opties bekeken werden om hem terug naar Spanje over te brengen.

Al snel besloten enkele media om foto's te publiceren van een Juan Carlos in goede gezondheid, onder meer onderstaande foto waarop Juan Carlos ontspannen van een lunch geniet met Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het koningshuis reageerde ditmaal dat "de informatie geen enkele basis had". Dat hadden ze in december ook moeten doen toen Spaanse media berichtten dat Juan Carlos in het ziekenhuis van Abu Dhabi lag met corona. 

Pilar Eyre gaf ook de inschattingsfout toe op de radio en op Twitter. Ze zegt dat ze nochtans twee zeer betrouwbare bronnen had. "Mocht je weten wie, je zou ze ook geloven", klinkt het. "De enige zonde die ik begaan heb, is de drang om de eerste te willen zijn. De dag dat ik geen primeur wil, ga ik met pensioen." 

Mijn zonde? De drang om een primeur
schrijfster en journaliste Pilar Eyre

Eyre is in het buitenland vooral bekend van haar omstreden boek "De eenzaamheid van de koningin". Een bom die ze in 2012 dropte in Spanje. Het boek over oud-koningin Sofía beschreef honderduit hoe zij keer op keer bedrogen werd door Juan Carlos en hoe het koppel sinds de jaren 70 in aparte kamers sliep op het Zarzuela-paleis. Eyre werkte jaren voor de Spaanse commerciële omroep Telecinco, maar werd na het boek ontslagen. Ze vroeg zich later openlijk af of er geen druk was gezet door het hof.

Een zeldzaam gezamenlijk optreden van Sofía en Juan Carlos in mei 2019: op de uitvaart van Jean van Luxemburg.
AFP

Meest gelezen