Videospeler inladen...

Illegale sigarettenfabriek in Oudsbergen ontmanteld: 8 miljoen sigaretten in beslag genomen, 10 arrestaties 

De douane heeft een illegale sigarettenfabriek in Opglabbeek ontmanteld en op verschillende andere plaatsen in ons land werden opslagplaatsen ontdekt. In totaal heeft de douane 8 miljoen sigaretten in beslag genomen. 10 verdachten werden gearresteerd. 

Op vier plaatsen in ons land heeft de douane controles gehouden. In Oudsbergen kon de douane een fabriek ontmantelen, in Bavikhove, Kruibeke en Merendree werden er opslagplaatsen gevonden. 

In totaal werden er 8 miljoen sigaretten (goed voor 2,7 miljoen euro aan ontdoken rechten, dus btw en accijnzen) en 5,7 ton tabak (goed voor 1 miljoen euro) in beslag genomen. 10 verdachten konden gearresteerd worden. Vermoedelijk waren de sigaretten bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Door de accijnsverschillen zijn de sigaretten daar (en ook bijvoorbeeld in Frankrijk) gegeerd. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stijgende trend

De fabriek in Opglabbeek is geen alleenstaand geval. Integendeel. Vorig jaar werden er in ons land in totaal 18 sites opgerold: 5 fabrieken waar er sigaretten gemaakt werden, vier waar er waterpijptabak gemaakt werd, 1 tabakversnijdingssite en 8 opslagplaatsen, goed voor: 

  • 30.673.200 sigaretten
  • 34.041,00 kg ruwe tabak
  • 69.515,00 kg versneden tabak
  • 12.549,66 kg waterpijptabak
Ter vergelijking: in 2018 werden er zeven sites ontmanteld. 

Meest gelezen