Loredana (24) uit Genk gaat viraal met coronalied: "Ik zit 8 uur per dag achter mijn bureau, hoort ge mij De Croo?"

De 24-jarige Loredana uit Genk maakt online furore met een lied waarin ze de aanhoudende coronacrisis onverbiddelijk de grond inboort. Na een zoveelste dipje greep de studente naar haar ukelele en schreef ze in minder dan twintig minuten haar gevoelens van zich af. Het resultaat: een pittige song die even ludiek als lekker Limburgs klinkt. “Jongeren lieten massaal weten zich in mijn gedachtes te herkennen”, zegt de charmante zangeres op Radio 2 Limburg.

Bij het neerpennen van haar hersenspinsels nam Loredana geen blad voor de mond. Corona “fuckt” niet enkel met haar leven, de studente zingt ook dat ze helemaal doordraait en klaar is voor het gesticht. Ze richt zich tot de premier en de minister van Onderwijs en dringt erop aan om terug naar school te kunnen gaan. En dat niet alleen. Ze wil naar buiten, drinken en feesten zoals dat iemand van haar leeftijd betaamt. “De tekst is inderdaad nogal expliciet”, lacht de jongedame. “Maar dat is nu eenmaal de creatieve uiting die ik geef aan wat er rondspookt in mijn hoofd. Ik heb de vrijheid om die gedachtes op mijn manier te formuleren. De Limburgse tongval en de Genkse woorden zijn niet zomaar een showtje. Dat is de manier waarop ik praat. Wat je hoort is authentiek.”

Jongeren laten massaal weten zich in mijn woorden te herkennen.

Dat Genkenaren het liedje zouden smaken had Loredana wel verwacht. “Maar dat het zoveel bekeken, gedeeld en geliket zou worden overtreft mijn verwachtingen. Jongeren laten mij massaal weten zich in mijn woorden te herkennen. Veel jonge mensen weten geen blijf meer met zichzelf en zijn het binnen zitten beu. Oudere generaties reageren niet altijd begripvol op onze zorgen. Dat vind ik jammer. Een beetje meer empathie zou het huidige leven stukken warmer kunnen maken. Hopelijk houden we het samen nog even vol. En intussen ben ik blij dat ik iedereen met mijn ukelele een grappig moment heb kunnen bezorgen.”

Meest gelezen