CHRISTOPHE KETELS / BELGAIMAGE

Coronaboete voor kotstudenten in Gent doet vraag naar "kotbubbel" opnieuw rijzen 

Vier studenten die samen op kot zitten in Gent, hebben van de politie een boete gekregen omdat ze samen 's avonds laat op hun balkon stonden met wat muziek. Volgens de politie was er sprake van een inbreuk op de coronaregels. De ouders van de studenten reageren verontwaardigd. Viroloog Marc Van Ranst wijst op het idee van een "kotbubbel", wat op het vorige Overlegcomité niet werd goedgekeurd.

"Ze stonden op een balkonnetje rond middernacht, er stond een beetje muziek te draaien en er zal wel een beetje lawaai geweest zijn", vertelt Gert de Cooman, vader van een van de studenten. De politie kwam langs, verhoorde de studenten en gaf hen een boete van 250 euro.

"Die vier studenten wonen daar allemaal samen op één kot. Ze eten er  samen, studeren er samen... Maar dat mag blijkbaar niet want hun domicilie is niet in Gent", aldus De Cooman.

De politie van Gent bevestigt dat er een pv is opgesteld wegens een inbreuk op de coronamaatregelen. Volgens onze informatie is er ook nog een inbreuk vastgesteld rond nachtlawaai.

Hoe dan ook begrijpt vader Gert de Cooman niet meteen het virologische nut van de boete. Hij vindt dat de politie hier spijkers op laag water heeft gezocht. "Het is een beetje jammer. Mijn dochter komt al sinds september niet naar huis. Ik ga naar Gent om met haar te wandelen. Ze is daar heel gewetensvol in. Dan wordt hen wel heel veel ontnomen als ze ook in Gent niet bij mekaar kunnen zijn."

(lees verder onder audiofragment)

Huishouden

In het ministerieel besluit dat de coronamaatregelen regelt, staat dat de regels rond social distancing niet gelden voor mensen die onder hetzelfde dak wonen. De leden van zo'n "huishouden" mogen elk een knuffelcontact hebben en kunnen zich ook samen verplaatsen zonder rekening te moeten houden met het samenscholingsverbod.

Maar wat is zo'n huishouden? Tot nu toe wordt dat inderdaad geïnterpreteerd als het klassieke gezin dan wel de plaats waar je gedomicilieerd bent samen met de andere mensen die daar officieel wonen.  Met andere woorden: studenten die samen op kot zitten en daar niet hun officiële woonplaats hebben, moeten in principe zoveel mogelijk social distancing houden onder elkaar.

Dat in de praktijk toepassen, lijkt niet evident. Vandaar dat al eerder werd geopperd om met een (beperkte) "kotbubbel" te werken. Iets wat viroloog Marc Van Ranst vandaag herhaalt als reactie op het verhaal van de Gentse studenten. Studenten die samen op kot zitten, zouden dan een "huishouden" vormen. In het weekend naar de ouders gaan, zit er dan wel niet in. 

Al kan je je de vraag stellen of studenten die samen op kot wonen volgens de letter van het ministerieel besluit eigenlijk al geen huishouden vormen. Het is in elk geval iets wat advocaat Fernand Keuleneer opwerpt.

"Volgens het ministerieel besluit vormen zij een huishouden, want ze wonen onder hetzelfde dak", schrijft hij op Twitter. "Er is in het ministerieel besluit geen sprake van "woonplaats". Zoals de definitie nu in het ministerieel besluit staat, volstaat het louter feitelijk "onder hetzelfde dak wonen" om een "huishouden" te vormen."

Meest gelezen