Nog nooit was het tekort aan betaalbare huurwoningen zo groot, "Pano" volgt een jaar lang enkele kandidaat-huurders

Het tekort aan goedkope huurwoningen is nog nooit zo groot geweest. Dat kon ons reportagemagazine "Pano" vaststellen. Mensen die in aanmerking komen voor een sociale woning staan eerst een paar jaar op een wachtlijst. Ze moeten dus de private huurmarkt op. Met hun budget is het vaak kiezen tussen een slechte of een te dure woning. Een jaar lang volgde "Pano" onder anderen Ilse, Rony en Elisia.

Ongeschikt

Rony woont al een paar jaar in een gebouw dat door de stad ongeschikt is verklaard en dat met reden. Niet alleen staat de schimmel op de muren en groeien de planten binnen, Rony heeft al twee jaar geen verwarming of warm water. Zijn huisbaas geeft niet thuis. 

Bekijk het fragment en lees verder:

Videospeler inladen...

Enorme vraag

Veel mensen zijn veroordeeld om zo te leven. Hun budget is beperkt. In principe komen ze in aanmerking voor een sociale woning, maar die zijn er te weinig, dus komen ze op een wachtlijst te staan. 

Al die tijd op de wachtlijst moeten ze zich staande proberen te houden op de private huurmarkt. Maar net in dat goedkoopste segment van de huurmarkt is de concurrentie enorm. 

Van het ogenblik dat we iets in verhuur brengen wat rond de 600 euro draait, dan hebben we een tsunami aan telefoontjes, aan mails en moeten we wachtlijsten aanleggen.

Sibille Goeman, vastgoedmakelaar.

Dat speelt ook Ilse parten. Ze leeft van een invaliditeitsuitkering. Dat is niet veel maar het is wel een stabiel inkomen. Samen met haar tienerzoon woont ze in een klein, gezellig huis. Maar dat wordt nu een beetje te krap. Dus is ze op zoek naar iets met twee slaapkamers. 

Bekijk het fragment en lees verder:

Videospeler inladen...

De woonquote

Als Ilse naar haar inkomsten kijkt, kan ze maximaal 600 euro spenderen aan huur. Dat noemen we de woonquote, het deel van je budget dat je aan wonen kan spenderen. Om daarnaast nog een normaal leven te kunnen leiden, is dat beter niet meer dan een derde van je inkomen. 

Ze hebben me altijd gezegd, je mag één derde van je loon nemen voor de huur.

Ilse huurt met een beperkt budget

Kwaliteit

Elisia en haar vriend hebben zich daar ook netjes aan gehouden. Dat hun appartement enkel glas had, was niet ideaal. Maar de Vlaamse overheid verplicht ondertussen dubbel glas, dus dat zou wel in orde komen. Dachten ze. 

Bekijk het fragment en lees verder:

Videospeler inladen...

Een nukkige huisbaas en regelgeving die maar traag insijpelt, maken dat Elisia en haar vriend niet goed weten waarnaartoe. 

Maatregelen

Vastgoedmakelaars pleiten er in "Pano" voor om de huurders die het nodig hebben beter te ondersteunen. 

Zorg voor bijkomende stimulansen op de huurmarkt. Want daar doet zich een nijpend probleem voor.

Kristophe Thijs - Vlaamse Federatie voor Vastgoedmakelaars

De Vlaamse overheid doet inspanningen om huurders te ondersteunen, met premies en subsidies. Maar volgens Joy Verstichelen van de Huurdersbond worden daar te weinig mensen mee geholpen. “We weten dat 30 procent van de huurders te weinig overhoudt na het betalen van de huur. Amper 3 procent daarvan krijgt een tegemoetkoming. Dat betekent dat we 27 procent in de kou laten staan.”

Dat die tegemoetkomingen werken ziet professor sociaal beleid Wim Van Lancker in Nederland. “Daar krijgt een veel bredere groep huurtoeslag. Dat zorgt ervoor dat mensen met de laagste inkomens in Nederland op een betere manier kunnen rondkomen dan de mensen met de laagste inkomens in Vlaanderen. Net omdat hun woonuitgaven lager zijn.”

In Vlaanderen moeten we daar dringend werk van maken. De infrastructuur is er. Het beleid bestaat. Alleen wordt het nu op een zeer ineffectieve manier uitgevoerd.

Wim Van Lancker - professor sociaal beleid KU Leuven

Herbekijk de uitzending van "Pano - Te huur/te duur" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen