VRT NWS

UNIZO West-Vlaanderen verafschuwt muziekfactuur voor cafés en andere zaken die verplicht dicht zijn

UNIZO West-Vlaanderen roept de federale overheid op om de muziekfacturen kwijt te schelden voor de sectoren die moesten sluiten door de coronacrisis. Zo kregen horeca en fitnessuitbaters in januari een factuur om muziek te draaien in hun zaak. Maar door de sluitingen weerklonk er op veel plekken geen enkele noot.

Heel wat zaken in verschillende sectoren zijn al maanden op slot. Het was bij die ondernemers dus muisstil. Toch krijgen ze binnenkort een factuur voor het afspelen van muziek. "Onrechtvaardig", vindt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen. “Zo hebben fitness- en sportzaken, horeca en contactberoepen al maanden aan een stuk geen enkel nummer gespeeld. De logica om dan muziekfacturen te sturen is ver zoek.”

Geen grote spaarpot

Dieter Demey heeft een fitnesszaak in Roeselare. "Het gaat niet over zo’n groot bedrag. Daarvan gaan we niet kopje onder gaan. Het gaat over het principe. Wij hebben ook geen diensten kunnen aanbieden aan onze klanten en hebben daarom onze abonnementen stilgezet. Als iets niet gebruikt kan worden, kan je het niet aanrekenen. Het gaat ‘maar’ om 300 euro, maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Op een bepaald moment zijn de centen op.  Als je dan nog een factuur krijgt voor iets dat je niet kan gebruiken, dan is dat gewoon niet eerlijk." 

Volledige kwijtschelding

De ondernemersorganisatie UNIZO eist een volledige kwijtschelding van de muziekfactuur. "Bovendien vragen we dat er gewacht wordt met het opsturen van de factuur tot de zaken weer open mogen".

Meest gelezen