Jean van der Meulen

Veel uilen overleven winterweer niet: "Ze vinden geen prooi door de dikke laag sneeuw"

Het barre winterweer is veel uilen en andere roofvogels fataal geworden omdat ze geen voedsel meer vonden. Heistenaar Joris Bosmans is lid van de Vlaamse Kerkuilenwerkgroep en heeft de afgelopen week opvallend veel dode uilen teruggevonden. "Als er zoveel sneeuw valt, dan kunnen de uilen hun prooi niet meer vangen", vertelt hij in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Vanaf vandaag wordt het stilaan wat warmer en dat is goed nieuws voor de vogels. Veel vogels konden namelijk geen voedsel meer vinden door de sneeuw, en dat is vooral de uilen fataal geworden. 

Heistenaar Joris Bosmans is regionaal verantwoordelijke van de Vlaamse Kerkuilenwerkgroep en heeft de afgelopen week 6 dode, uitgehongerde uilen teruggevonden. "Als er zoveel sneeuw valt, dan kunnen de uilen geen muizen of regenwormen meer vangen, want die zitten onder een dikke laag sneeuw", vertelt Bosmans in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Het is nog maar een topje van de ijsberg, want veel uilen hebben we nog niet gevonden

Joris Bosmans, Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen

"Het is ook maar een topje van de ijsberg, want de meeste uilen liggen nu dood in een kerkuilenkast of ergens in het bos. Die hebben we nog niet gevonden", gaat Bosmans verder. Voor de uilen en andere roofvogels die het wel overleefd hebben, komt het dus als geroepen dat de temperatuur weer stijgt en de sneeuw wegsmelt. 

Hoe kunnen we de uilen helpen?

Het is niet zo gemakkelijk om de uilen te helpen. Het enige wat we wel kunnen doen, is ons gras laten groeien. "Laat wat wilde hoekjes staan in je tuin waar het gras hoger groeit en waar er onkruid staat. Daar kruipen muizen en egels in", zegt Bosmans. 

En verder is het uitkijken naar nieuwe jongen en luisteren naar de roep van de oehoe. "Want in Heist-Op-Den-Berg is er een oehoe gespot, de grootste uil van Europa!", sluit Bosmans op een positieve noot af. 

Vogels hebben het vorige week bijzonder lastig gehad. Dat blijkt ook uit deze reportage van "Het Journaal" over het vogelopvang in Merelbeke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen