Zachte temperaturen lokken mensen naar tuincentra: "Jonge mensen hebben tuinieren ontdekt"

In tuincentra verwachten ze de komende dagen extra drukte nu de temperaturen oplopen en tegen het einde van de week zelfs boven de 10 graden uitkomen. "Het kriebelt bij mensen met groene vingers", klinkt het in "Het Vlaams Zaadhuis".

In "Het Vlaams Zaadhuis" in Waarschoot, bij Lievegem, is het superdruk. De zaakvoerders hebben amper de tijd om de pers te woord te staan omdat klanten bestellingen komen plaatsen, afhalen of een extra woordje uitleg willen. "Het seizoen is eigenlijk al bezig van in januari", vertelt Carla De Baerdemaecker van het zaadhuis. "Dan komen de die-hard tuiniers al zaden inslaan om binnen voor te zaaien." De lentetemperaturen lokken de minder ervaren planters. "We zien nu meer mensen langskomen en we verwachten nog meer volk." 

Door corona hebben ook jonge mensen tuinieren herontdekt

Carla De Baerdemaecker van "Het Vlaams zaadhuis"

Tuinieren zit, sinds de start van de coronacrisis, enorm in de lift. Mensen waren verplicht om thuis te blijven en hadden de tijd om in de tuin aan de slag te gaan. "We merken sinds corona ook een grotere interesse bij jongere mensen", verklaart De Baerdemaecker. "Het is hipper geworden. Mensen experimenteren ook meer. Ze gaan nu met paprika-, aubergine- en peperzaden aan de slag." De tuincentra konden, bij de vorige strenge lockdown, als één van de eerste sectoren heropenen net omdat er zoveel mensen waren die in de tuin aan de slag wilden. "Sommigen hebben de microbe nu echt te pakken."

Het is nog niet te laat

Niet iedereen is even voorbereid op de lente. "We zien dat sommige mensen er heel vroeg bij zijn, maar anderen moeten nog beginnen. Dat is geen probleem. Alles kan nog tot ergens in maart." In tuincentra geven verkopers graag advies, ook aan leken. "We hebben zelfs handleidingen op onze website die je rustig kan nalezen", lacht De Baerdemaecker. 

kasto80

Meest gelezen