Reza Estakhrian

VUB belt al haar 16.000 studenten op om te horen hoe het gaat

De Vrije Universiteit Brussel gaat al haar studenten opbellen, dat zijn er meer dan 16.000. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studenten meer angst, stress en depressieve gevoelens ervaren sinds het begin van de coronacrisis. Daarom start de VUB met het project “VUB geeft om jou”. 

De universiteit zal in maart elke VUB-student opbellen voor een gesprek over hun welzijn. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de masterstudenten psychologie. Er zullen speciaal 150 studenten worden aangeworven als jobstudenten. Zij zullen een kort telefonisch gesprek van ongeveer vijftien minuten voeren met elke VUB-student, zowel bachelors als masters. Het gaat om meer dan zestienduizend studenten die ze moeten bellen. De deelnemende masterstudenten krijgen een korte training waarin ze telefonische gespreks- en interviewvaardigheden inoefenen en ze leren hoe ze kunnen reageren op het verhaal van studenten.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vragenlijst

Naast vragen als “Hoe gaat het met je?” zullen de VUB-masterstudenten psychologie ook een aantal gerichte vragen stellen aan hun medestudenten. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst, waarmee de universiteit een inschatting over het mentale welzijn van haar studenten kan maken. Als uit het telefoongesprek blijkt dat de student het moeilijk heeft, zal hij/zij op de hoogte worden gebracht van mogelijke hulpbronnen of professionele hulp. 

Studenten moeten heel wat van een normaal studentenleven missen
Caroline Pauwels, rector VUB

Initiatiefneemster voor de opbelactie is rector Caroline Pauwels: “De universiteit is meer dan leren alleen. Je leert door interactie, je leert door vrienden te maken, je leert met vrijheid om te gaan. Al die aspecten missen de studenten nu door corona. Natuurlijk komt dat terug, maar het is toch wel een hap. Sommige zeggen dat studenten watjes zijn, maar ik denk dat we ons in hun plaats moeten zetten en beseffen dat het toch moeilijk is.”

Studenten die liever niet opgebeld worden, kunnen dat aangeven via een toestemmingsformulier in de nieuwsbrief van de VUB over de opbelactie.

Bekijk hier het gesprek met VUB-rector Caroline Pauwels in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Beluister hier een gesprek over het initiatief uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen