Videospeler inladen...

Ouders in beroep tegen taakstraf Kapelse minderjarige, advocaat Kris Luyckx: "Kinderen hebben trauma's na uren cel"

De ouders van één van de Kapelse minderjarigen gaan in beroep tegen de taakstraf die hun kind kreeg. Hun advocaat Kris Luyckx haalt op Radio 2 Antwerpen uit naar de aanpak van politie en parket. "De jongeren zaten uren vast in een kleine cel. Willen we als maatschappij zo met onze jongeren omgaan in coronatijden", klinkt het. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kan zich niet uitspreken over de zaak.

"Ik heb de instructie gekregen van de ouders om absoluut niet akkoord te gaan met taakstraf die de jeugdrechter hun zoon oplegde. Dat is de reden dat er hoger beroep is aangetekend door de jeugdadvocaat van de minderjarigen", zegt advocaat Kris Luyckx aan Radio 2 Antwerpen. Luyckx haalt uit naar de aanpak van politie en parket. "Zij kunnen dit misschien verklaren volgens de regels in hun boekje maar ik vind dit buiten proportie. De ouders die ik vertegenwoordig vinden dat de slinger is doorgeslagen. Sommige jongeren zaten 18 uur lang vast. De ouders willen een maatschappelijk debat: gaan we in coronatijden op deze manier met onze jongeren om?"

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De kinderen hebben van het begin tot het einde geweend. Waarom moesten ze in een cel?

Advocaat Kris Luyckx

"Geen feestje"

De zeven Kapelse minderjarigen werden opgepakt en voor de jeugdrechter gebracht na een lockdownfeestje. "Ik wil die term nuanceren. Vier jongeren hadden buiten afgesproken. De ouders waren hier inderdaad van op de hoogte. Het was koud dus gingen ze naar binnen. Er kwamen nog vrienden langs toen waren ze met zeven. Dat is uiteraard een overtreding. Maar toch, op een gegeven moment belden er nog vier vrienden aan maar die zijn de deur gewezen. Toen de politie aankwam en de minderjarigen arresteerde waren ze rustig aan het 'chillen' zoals de jongeren dat zelf zeggen. Van overlast was geen sprake", zegt Luyckx op Radio 2.

Plassen in je broek of op de grond

Volgens Luyckx zijn de minderjarigen nog steeds onder de indruk van de ervaring. "Ze hebben bij wijze van spreken van het begin tot het einde gehuild. Ze zijn als beroepscriminelen behandeld.  Een van de jongens moest plassen maar kreeg geen gehoor. Dan heb je de keuze om in je broek te doen of op de grond van de cel. Zo behandel je kinderen niet die aan het "chillen" waren. Dit kan absoluut niet en laat trauma's na." Luyckx gaf nog aan een klacht in te dienen tegen de behandeling door politie en parket bij de kinderrechtencommissaris.

Parket verdedigt aanpak

Het Antwerpse parket verdedigt andermaal zijn aanpak. "We begrijpen dat dit hard kan overkomen bij de ouders", zegt woordvoerder Kristof Aerts. Het parket wil de context van de interventie schetsen. "De minderjarigen werden overgebracht naar het politiecommissariaat van PZ Noord waar ze opgevangen werden in twee verhoorlokalen. De jongeren kregen de kans om hun ouders te contacteren, iets te eten of drinken en om sanitair te gebruiken." 

"Niemand van de jongeren heeft de nacht in een cel doorgebracht, maar wel in een lokaal van de politie. Op eigen verzoek heeft één jongere geslapen in een cel voor minderjarigen. Alle minderjarigen werden daarna in opdracht van het parket door de politie verhoord in het bijzijn van een advocaat. Daarna zijn ze naar het justitiepaleis gebracht en opgevangen in cellen specifiek voor minderjarigen."  

Bekijk hier het gesprek met advocaat Kris Luyckx in "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Minister van Justitie reageert: "Richtlijnen zijn gevolgd"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (zie video hieronder) laat weten dat hij zich als minister niet over de grond van de zaak kan uitspreken, en ook niet over de beslissingen van het parket. 

"Het is wel zo dat het parket van Antwerpen in december richtlijnen heeft uitgevaardigd waarbij gesteld werd dat als minderjarigen werden betrapt op een lockdownfeest dat ze moeten worden gearresteerd, en voorgeleid worden bij de jeugdrechter", aldus Van Quickenborne. "Ik heb de indruk dat de procedures correct zijn nageleefd, maar ik kan me inbeelden dat dat voor die jonge mensen vrij ingrijpend is."

Van Quickenborne zegt dat de ouders werden ingelicht - sommige waren zelfs op de hoogte van het feest - en dat er advocaten bij het verhoor aanwezig waren. Het klopt niet dat de tieners de hele nacht in de cel zaten. Ze werden volgens de minister van 2 tot 6 uur verhoord, en daarna overgebracht naar de rechtbank in Antwerpen. Daar werden ze om 10 uur voorgeleid bij de jeugdrechter. In afwachting daarvan zaten ze in de cellen van de rechtbank in Antwerpen. 

Bekijk hier een gesprek met minister Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen