AFP or licensors

Vijf gevallen met Braziliaanse variant van het coronavirus aangetroffen in België

Voor het eerst zijn in ons land besmettingen vastgesteld met de Braziliaanse variant P.1 van het coronavirus. Het gaat om vijf gevallen. Dat bevestigt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Experts maken zich zorgen over de Braziliaanse variant P.1, want die is in staat om bestaande immuniteit te omzeilen. Dat betekent dat wie antistoffen heeft opnieuw besmet kan geraken. Het is nog niet aangetoond of de variant de werkzaamheid van de vaccins vermindert, maar wetenschappers vermoeden van wel.

De Braziliaanse variant P.1 veroorzaakte in de Braziliaanse stad Manaus een ernstige tweede golf van het coronavirus. De variant is al in verschillende Europese landen aangetroffen, maar het gaat telkens maar om enkele gevallen. Nu zijn er ook vijf bevestigde gevallen in ons land: drie in Brussel, één in Luik en één in de Vlaamse rand.

De besmettingen zijn vastgesteld in verschillende labo's waar elke dag een aantal willekeurig gekozen positieve stalen in de diepte wordt geanalyseerd. Het gaat om stalen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Op die manier krijgen de wetenschappers zicht op welke varianten in ons land circuleren. 

Viroloog Piet Maes van het Rega Instituut in Leuven zegt dat er meer onderzoek nodig is om vast te stellen of de variant al breder circuleert onder de Belgische bevolking. 

"Een variant die niet of weinig aanwezig is, verwacht je niet snel op te pikken bij een willekeurige selectie van stalen. Het kan zijn dat dit gaat over een aantal mensen die in contact gekomen zijn met teruggekeerde reizigers en dat het hierbij stopt. Het kan ook toeval zijn uiteraard. Maar het feit dat we nu samen met twee andere instituten die Braziliaanse variant hebben opgepikt, kan er ook op wijzen dat die variant wel meer circuleert dan dat wij voorlopig hadden aangenomen. De komende dagen en weken zullen moeten uitwijzen of deze trend zich verderzet."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Brandje blussen

"We hadden deze variant graag buitengehouden", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Als die variant ergens opduikt, moeten we heel erg gaan zoeken in de omgeving, zodat we dat brandje weer kunnen blussen."

De contactopspoorders gaan nu na met wie de besmette mensen in contact geweest zijn. In één geval is er een link met een familielid dat teruggekomen is uit Brazilië eind december. Die persoon heeft eind januari positief getest. 

"We bellen de mensen op en gaan ook langs om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Alle personen in de omgeving van de besmette persoon worden nu getest en dat gaat vrij breed. De stalen worden ook meteen tot in de diepte getest, zodat we weten over welke variant het gaat", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Er wordt ook gezocht naar links tussen de verschillende besmette personen.

Wat weten we al over de Braziliaanse variant?

Wetenschappers vermoeden dat de Braziliaanse variant besmettelijker is, net zoals de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant. De Braziliaanse variant vertoont namelijk eenzelfde mutatie als de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant die wijst op een hogere besmettelijkheid.

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont of de huidige vaccins al dan niet werken tegen de Braziliaanse variant, maar ook hier kunnen parallellen getrokken worden met de Zuid-Afrikaanse variant. "Deze Braziliaanse variant vertoont mutaties die identiek zijn met de Zuid-Afrikaanse variant. Van de Zuid-Afrikaanse variant is wel al aangetoond dat de vaccins er minder goed tegen werken. We kunnen dus aannemen dat dit met deze variant ook zo zal zijn. Dat kan mogelijk wel een probleem zijn", zegt Maes.

Deze Braziliaanse variant vertoont mutaties die identiek zijn met de Zuid-Afrikaanse variant. Van de Zuid-Afrikaanse variant is wel al aangetoond dat de vaccins er minder goed tegen werken. 

Piet Maes, viroloog aan het Rega Instituut in Leuven

Voorlopig hoeft dit niets te veranderen aan de vaccinatiestrategie die ons land volgt. "We hebben nu vijf gevallen ontdekt, dat is gelukkig nog altijd heel weinig. Er zijn nog een hele hoop andere varianten waar de vaccins wel goed tegen werken", zegt Maes.

Bovendien werken wetenschappers momenteel al aan nieuwe vaccins die wel zullen werken tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant. "Binnen een aantal maanden zouden de nieuwe versies van de vaccins al klaar kunnen zijn", zegt viroloog Johan Neyts, die ook werkt aan het Rega Instituut in Leuven. "Op zich is het niet zo ingewikkeld om de vaccins aan te passen, maar ze moeten wel opnieuw getest worden", voegt collega Marc Van Ranst toe. 

Bekijk hier viroloog Johan Neyts in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen