Pixabay

Alle woningen in Begijnendijk krijgen dit jaar een reflecterend huisnummer

Alle woningen in Begijnendijk krijgen dit jaar een reflecterend huisnummer. De maatregel maakt deel uit van het gemeentelijk beleidsplan en moet de veiligheid en de bereikbaarheid van de woningen vergroten. 

Huisnummers vind je in ons land in alle vormen en maten, en Begijnendijk is wat dat betreft geen uitzondering. Maar dat verandert in de loop van dit jaar, want iedere woning krijgt er dit jaar van de gemeente een reflecterend huisnummer. Het gemeentebestuur wil zo de bereikbaarheid van de woningen vergroten, niet alleen voor de hulpdiensten, maar ook voor de postbodes bijvoorbeeld.

Zoeken in het donker

Yannick Thoen van het gemeentebestuur licht de maatregel toe. "De hulpdiensten vinden doorgaans wel eenvoudig de straat, maar de huisnummers zijn vaak moeilijker te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld over kleine sierbordjes aan de voorgevel. Door het zoekwerk kan kostbare tijd verloren gaan, zeker als het om afgelegen woningen gaat. Dat willen we niet meer. Maar onze maatregel kan ook van nut zijn voor een nieuwe postbode bijvoorbeeld. Goed zichtbare en leesbare huisnummers kunnen voorkomen dat post verkeerd wordt bezorgd. En mensen van buiten de gemeente kunnen beter hun bestemming vinden al ze iemand komen bezoeken."

Vanaf de lente

"Daarom hebben we als gemeentebestuur beslist om alle huizen een nieuw huisnummer te bezorgen, met een uniform uitzicht én lichtweerkaatsend. Dat moet het zoeken in het donker vergemakkelijken", gaat Thoen verder. "Het plan is om in de lente te beginnen met het verdelen van de nieuwe huisnummers. De mensen kunnen naar twee afhaalpunten komen, in Begijnendijk en in Betekom. Ze moeten de huisnummers dan op een zichtbare plaats aan de straatkant ophangen. We willen de operatie tegen het einde van dit jaar, als het weer vroeg donker wordt, afronden." 

Voor één bewoner van Begijnendijk is dat alvast geen probleem. "Al hoop ik wel dat ik mijn oude huisnummer mag laten hangen. Het is er eentje waar ook mijn familienaam op staat en het is anders dan de andere huisnummerplaatjes. Het is speciaal en ik hou ervan. Als het reflecterende nummerbordje er naast mag geplaatst worden, is er voor mij geen probleem. Ik snap ook, als thuisverpleegkundige zijnde, dat het belangrijk is dat de hulpdiensten snel zien waar ze moeten zijn."

Meest gelezen