Belga

"Bamboe"-servies mag in Europa niet meer verkocht worden, "bij gebruik niet meer verwarmen boven 70° C"

"Bamboe"-servies dat bestaat uit een mix van de kunststof melamine en bamboevezels, mag in Europa niet meer verkocht worden. Vanaf dit voorjaar zal er ook gecontroleerd worden of de producten in ons land uit de winkels zijn gehaald.  Dergelijk materiaal dat je al in huis hebt, mag je nog gebruiken, maar je moet er wel goed mee opletten. Producten die voor 100% uit bamboe gemaakt zijn, vormen geen probleem.

Elk product of materiaal dat melamine bevat, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, moet voldoen aan de EU-wetgeving "rond materialen en voorwerpen van kunststof bestemd om met levensmiddelen in contact te komen". "Europa heeft een administratieve rechtzetting gedaan, want voor de producten waarbij er een mix is van kunststof en bamboe is er nooit een toelating gegeven, dus zij voldoen ook niet aan de Europese regelgeving", bevestigt Hélène Bonte, van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, het nieuws dat in De Standaard staat.  "Daarom moet dit soort bamboeservies nu uit de rekken gehaald worden. "

Het servies kan bij verhitting stoffen afgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wanneer je dergelijk materiaal (kinderbordjes, herbruikbare bekers, enzovoort) in huis hebt, mag je het enkel onder strikte voorwaarden nog gebruiken, verduidelijkt Hélène Bonte. "Het is heel belangrijk dat je de gebruiksinstructies van de fabrikant goed opvolgt. We raden dus af om ze te verwarmen boven de 70° Celsius in de microgolf of in de vaatwasser of ze in contact te laten komen met heel warme dranken of warm voedsel. Bij voorkeur was je ze met de hand af of plaats je ze in het bovenste deel van de vaatwasser." Producten die voor 100% bestaan uit melamine gebruik je best niet voor warme dranken en maaltijden voor kinderen tot 3 jaar. 

100% bamboe, dan geen probleem

Daarnaast heb je producten die enkel uit bamboe gemaakt zijn (bijvoorbeeld herbruikbare rietjes) en die dus geen melamine of andere materialen in kunststof bevatten. Deze producten zijn wel toegelaten en vallen onder een andere wetgeving. "Je hebt servies dat gemaakt is van 100% bamboe, je kan dat heel goed onderscheiden, de houtstructuur is daar heel duidelijk. Servies dat gemaakt is van kunststof lijkt echt op plastic servies." 

Vanaf mei zal er ook gecontroleerd worden of de producten die een mix zijn van melamine en bamboevezels in ons land uit de rekken gehaald zijn. 

Meest gelezen