AFP or licensors

Virtuele munt Bitcoin voor het eerst voorbij de kaap van 50.000 dollar

De digitale munt bitcoin breekt voor de eerste keer door de kaap van 50.000 dollar (ruim 41.000 euro). Begin dit jaar was de bitcoin nog maar 30.000 dollar (bijna 25.000 euro) waard. 

Wat is bitcoin en waarom is het nu zo'n hype? Bekijk het hier in één minuut (en lees het artikel onder de video):

Videospeler inladen...

De rechtstreekse aanleiding voor de koersopstoot is dat alsmaar meer bedrijven overwegen om de bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden. Vorige week sloeg Tesla, de autobouwer van Elon Musk, voor anderhalf miljard dollar aan bitcoins in. Tegelijk meldde het bedrijf dat het binnenkort bitcoins wil aanvaarden voor wie een Tesla koopt. Ook de financiële topman van Twitter denkt in die richting.  Even later liet ook Mastercard weten dat het enkele digitale munten zal ondersteunen. Tot slot kondigde ook de Amerikaanse bank Bank of New York Mellon aan dat ze dienstverlening wil ontwikkelen voor de bitcoin.

Dat enkele grote bedrijven en financiële spelers de bitcoin omarmen, maakt dat de bitcoin alsmaar meer legitimering krijgt. Zo wordt de kans wat groter dat ze - naast een beleggingsproduct - ook een betaalmiddel wordt. Want om aankopen te doen, wordt de bitcoin nu amper gebruikt, onder meer omdat de digitale munt een traag en energieverslindend systeem is. Ook de grote volatiliteit maakt dat de bitcoin als betaalmiddel niet van de grond komt.

De steun van bedrijven voor de bitcoin doet de digitale munt floreren als nooit tevoren. In volle eerste lockdown, half maart 2020, was de digitale munt - na een eerdere piek van net geen 20.000 dollar - nog maar 5.300 dollar waard.  Nu tien keer zoveel.  Maar dat de munt alsmaar meer legitimering krijgt, zegt op zich weinig over de marktwaarde van het systeem. De bitcoin krijgt steeds vaker een klein plaatsje in een beleggingsportefeuille, als een berekend risico. In tijden van extreem lage rente brengen rentedragende beleggingsproducten zoals obligaties zo goed als niets op. En terwijl de Amerikaanse en enkele Europese beurzen op recordhoogtes noteren, is het niet uitgesloten dat de bitcoin een bovengemiddelde opbrengst kan realiseren. Maar analisten die de bitcoin weinig of geen waarde toedichten, waarschuwen voor een zeepbel.

Meest gelezen