AFP or licensors

Veroordeelde Catalaanse rapper die zich in universiteit van Lleida had verschanst, opgepakt en naar gevangenis gebracht

In de Spaanse stad Lleida, in Catalonië, is de oproerpolitie de universiteit binnengevallen om de rapper Pablo Hasél te arresteren. Hasél is veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden wegens verheerlijking van terrorisme en belediging van de monarchie, maar had zich sinds maandagmiddag samen met een vijftigtal aanhangers in het universiteitsgebouw verschanst, in een poging zijn straf te ontlopen. In verschillende Spaanse steden is vanavond betoogd tegen de arrestatie van Hasél.

Bijna 24 uur lang zocht de Catalaanse rapper Pablo Hasél zijn toevlucht tot het rectoraatsgebouw van de Universiteit van Lleida. Daar had hij zich maandagmiddag met een vijftigtal aanhangers verschanst in een laatste poging om een celstraf van 9 maanden te ontlopen.

Vanmorgen vielen oproeragenten van de Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra de universiteit binnen. De agenten moesten zich daarvoor eerst door een hoop stoelen en bureaus worstelen, die de aanhangers van Hasél gebruikt hadden om het gebouw te barricaderen (zie foto's onder). Volgens de politie verliep de inval "normaal" en hebben de activisten zich niet verzet.

Bekijk hier beelden van de arrestatie van rapper Pablo Hasél:

Videospeler inladen...

Hasél zelf is naar de gevangenis gebracht. Toen hij door de politie naar buiten werd gebracht, riep hij "We zullen winnen. Ze zullen ons niet doen buigen met al hun repressie, nooit!" Vlak voor hij in een politieauto verdween, gooide hij er nog "Dood aan de fascistische staat!" tegenaan.

Pablo Hasél werd in 2018 veroordeeld tot 2 jaar cel wegens het beledigen van de monarchie in een van zijn liedjes en verheerlijking van terrorisme in een reeks tweets tussen 2014 en 2016. Later werd die straf verlaagd naar 9 maanden cel.

In het lied rapt Hasél onder meer over de banden van de voormalige koning Juan Carlos met corruptie. Hij noemt Juan Carlos ook een vrouwenklopper, een dronkaard, hoofd van een maffiabende en een frequente gebruiker van prostitutie. In de tweets zou hij opgeroepen hebben tot gewelddadige opstand en daarbij werden de ETA en Grapo verschillende keren vernoemd - twee inmiddels ter ziele gegane gewapende extremistische groeperingen in Spanje.

De rapper verdedigt zich met het recht op vrije meningsuiting. Zijn veroordeling in 2018 was niet de eerste aanvaring met justitie. Hij werd de voorbije tien jaar al verschillende keren opgepakt en veroordeeld.

Gisteren verwierp de Audiencia Nacional, een Spaanse hoge rechtbank die terreurzaken behandelt, het laatste beroep van Hasél tegen zijn veroordeling in 2018. Hasél weigerde echter zich vrijwillig te melden bij de gevangenis en is nu dus gearresteerd.

De Catalaanse politie moest zich eerst door een hoop stoelen en banken wurmen.
AFP or licensors
De aanhangers van Hasél hadden die gisteren opgestapeld om zo de ingang van de universiteit te barricaderen.
AFP or licensors

De vele aanvaringen met justitie maakten de rapper alsmaar beroemder. Ook verschillende Spaanse artiesten, politici en andere bekende Spanjaarden steunen Hasél en noemen zijn celstraf buiten proportie. Ze vragen ook dat de wet over de publieke veiligheid uit 2015, waaronder de rapper is veroordeeld, wordt herzien.

Ook Amnesty International laakt de wet. Hasél is de zoveelste rechtszaak tegen artiesten en socialemediaberoemdheden, benadrukt de mensenrechtenorganisatie.

De wet op de publieke veiligheid werd in 2015 van kracht onder de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy (Partido Popular). De huidige linkse regering van Pedro Sánchez liet al verstaan dat ze de wetgeving wil aanpassen, zonder de zaak-Hasél te vernoemen of er een timing op te plakken. Het plan is onder meer om celstraffen voor misdrijven met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting uit de wet te halen.

Valtònyc, een andere Spaanse rapper die om dezelfde redenen eveneens in 2018 is veroordeeld, is naar België gevlucht. Een aanvraag van Spanje om hem uit te leveren, is door een Belgische rechter afgewezen.

Aanhangers van Hasél betoogden gisteren voor de universiteit van Lleida, waar de rapper zich verschanst had.
AFP or licensors

Meest gelezen