Chardonnay of Pinot Grigio telen op de Genkse terrils? Rik Froyen droomt via het Burgerbudget van “Minewine”

Druiven telen op de flanken van de mijnterrils om authentieke Genkse wijn te maken. Rik Froyen droomt er al jaren van en ziet dankzij het Burgerbudget zijn kans schoon om het idee onder de aandacht te brengen. “De Fransen hebben al bewezen dat het kan. Net over de grens in Béthune doet men aan wijnbouw op de terrils van weleer.”

Sinds 1 januari kunnen Genkenaren goede ideeën en projecten indienen voor het Genkse Burgerbudget. De stad voorziet geld en ‘know how’ aan voorstellen die zowel een divers samengestelde jury als haar inwoners kunnen overtuigen. Een opvallende suggestie komt van Rik Froyen,  die meteen laaiend enthousiast was over dit nieuwe subsidie-instrument. “Ik heb al veel interessante ideeën zien voorbijkomen en vind het boeiend om aan kruisbestuiving te doen. Ook als mijn voorstel het niet haalt, is dit een fijne manier om te polsen naar het draagvlak.” 

"Minewine", of "Mijnwijn" in het Nederlands

Rik benadrukt dat het idee om aan wijnbouw te doen op de terrils al vaker geopperd is. “Maar het is nog nooit concreet geworden. De Fransen hebben  in het dorpje Haillicourt bewezen dat de flanken van zo’n terril over alle kwaliteiten beschikken om goede druivensappen te produceren. De  zuidhelling in Waterschei zou in mijn ogen perfect zijn. De zon kan hier haar gangetje gaan en de koude noordenwind houdt schuil om de hoek. Hoe ik de wijn zou willen noemen? Voorlopig dacht ik aan ‘Minewine’, of ‘Mijnwijn” in het Nederlands.” 

Of er nu Chardonnay, Pinot Grigio of een andere druivensoort geteeld zal worden, weet Rik nog niet. “Alles hangt af van een noodzakelijk bodemonderzoek. Het is bovendien nog lang niet duidelijk waar we eventueel aan de slag kunnen gaan.  Waterschei is beschermd natuurgebied. Andere terrils zijn dan weer privébezit of worden beheerd door Natuurpunt. Misschien zijn er wel formules mogelijk zoals erfpacht om een voet tussen de deur te krijgen. Dat zijn hoe dan ook de eerste dingen die we moeten uitzoeken.” 

"We hebben ook kunstenaars nodig om het etiket te ontwerpen." 

Aan het uitdagende idee van de Genkenaar hangt natuurlijk ook een prijs vast. “Een hectare bewerken kost al snel 35.000 euro. En dan heb je natuurlijk nog geen infrastructuur en machines. Om ook maar te zwijgen van het proces om de druiven tot excellente wijn te verwerken. Het grootste deel van het werk zal bovendien handmatig moeten gebeuren. Daarvoor denk ik aan vrijwilligers of sociale tewerkstelling. Ik zou zelfs kunstenaars kunnen gebruiken om het project te verwezenlijken. We hebben immers mensen nodig die de fles en het etiket willen ontwerpen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk inwoners van de stad bij Minewine te betrekken.” 

Genkenaren kunnen nog tot eind februari een voorstel indienen voor het Burgerbudget. Nadat een jury heeft beoordeeld of de projecten verenigbaar zijn met thema’s zoals duurzaamheid of talentontwikkeling, zijn de inwoners van de stad aan zet. Zij mogen stemmen op hun drie favoriete ideeën. Tot het zover is, fantaseert Rik verder over gelegenheden waarop je van de gedroomde exclusieve Minewine zou kunnen nippen. “Wat dacht je van het nieuwjaarsfeest van de stad? Stel je eens voor dat Genkenaren 2023 kunnen inzetten met een heerlijk glaasje Minewine …”

 

Meest gelezen