Radio 2

Cycling Vlaanderen lanceert nieuwe wielercampagne met “Kopvrouwen”: “Er zijn nu al meer dan 100 inschrijvingen”

Wielerorganisatie Cycling Vlaanderen uit Gent lanceert een nieuwe campagne om meer vrouwen naar het wielrennen te lokken. Met “Kopvrouwen” hoopt de organisatie meer vrouwen vanaf 18 jaar te laten deelnemen aan wielerwedstrijden. “Hopelijk kunnen we tegen mei al starten met enkele teams“, zegt Anne-Laure Gheerardyn van Cycling Vlaanderen.

Met de campagne “Kopvrouwen” hoopt Cycling Vlaanderen meer vrouwen op de fiets te krijgen. Afgelopen jaar probeerde de wielerorganisatie het vrouwenwielrennen al aantrekkelijker te maken door het project “Zij Aan Zij”. Anne-Laure Gheerardyn van Cycling Vlaanderen hoopt daar met deze nieuwe campagne verder op in te spelen: “We hebben de campagne gisteren gelanceerd, en er zijn al meer dan 100 inschrijvingen. Dat is boven onze verwachtingen. Je merkt gewoon dat er een opvangnet nodig is voor volwassen vrouwen die eens een wielerwedstrijd willen uitproberen.”

We willen iets doen aan de grote drop-out bij meisjes vanaf 18 jaar

Laure Gheerardyn, Cycling Vlaanderen

Door het uitwerken van individuele programma’s op maat, hoopt Cycling Vlaanderen dat meisjes zich niet zullen laten afschrikken door de opofferingen die je moet laten voor het beoefenen van de sport: “We merken dat er een grote drop-out is vanaf de leeftijd van 18 jaar, en daar moeten we zeker iets aan doen. Als je gaat studeren of fulltime gaat werken, is het niet evident om dat te combineren met een veeleisende hobby als het wielrennen."

“Het niveau is best hoog om het als hobby met je werk of studies te combineren. Het kan niet de bedoeling zijn dat je in een wedstrijd na één of twee rondes moet lossen. Dan is het geen hobby meer, en daar willen wij met "Kopvrouwen" een antwoord op bieden”, legt Gheerardyn uit.

Kloof dichten met Nederlandse dames

Gheerardyn wil het vrouwenwielrennen in de toekomst laten uitgroeien naar een hoger niveau: “We hopen om elk jaar te groeien. Je kan niet verwachten dat de kloof met Nederland volgend jaar al gedicht zal zijn, maar daar gaan we wel voor. We moeten eerst zorgen dat de instroom groter is. Dan heb je een veel grotere vijver waaruit je misschien potentiële talenten kan ontdekken.”

Ondanks de vele inschrijvingen kunnen meisjes zich nog zeker tot midden maart aanmelden. “We blijven zeggen: iedereen is welkom. Jong of oud, maakt niet uit”, besluit Gheerardyn.

kasto80

Meest gelezen