Recordaantal everzwijnen afgeschoten in Limburg in 2020

Vorig jaar werden bijna 2.000 everzwijnen afgeschoten in Limburg. Dat is het hoogste aantal sinds 2006. In de rest van Vlaanderen zijn er slechts een kleine 400 everzwijnen afgeschoten.

In 2020 werden 1.829 everzwijnen afgeschoten in Limburg. Dat is het hoogste aantal sinds 2006. Het gaat om de afgeschoten everzwijnen die gemeld zijn bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Door de coronacrisis moesten de jagers anders te werk gaan. “De drukjachten zijn grotendeels weggevallen waardoor jagers meer individueel zijn gaan jagen. Ze probeerden vanuit de hoogzit op de everzwijnen te schieten”, zegt Johan Craeghs van de wildbeheereenheid van de Zwarte Beek. 

De meeste everzwijnen werden geschoten in Heusden-Zolder, namelijk 152. Dat is net iets meer dan in Beringen en Houthalen-Helchteren. Limburg is de provincie met de grootste everzwijnenpopulatie. In de rest van Vlaanderen zijn er slechts een kleine 400 everzwijnen afgeschoten. “Dat heeft natuurlijk te maken met de regio. Limburg is een bosrijk gebied met dan ook nog eens veel natuurgebieden. De biotopen lenen zich dus voor een groter everzwijnenbestand”, legt Craeghs uit.

Situatie onder controle

Toch heeft Craeghs het gevoel dat ze de situatie in de Vallei van de Zwarte Beek onder controle hebben. “Volgens de boswachters hebben we de voorbije jaren zeer goed ons best gedaan en zitten er hier toch minder everzwijnen dan anders.” De wildbeheereenheid van de Zwarte Beek zal zijn jachtstrategie dan ook niet wijzigen.

Meest gelezen