Pixabay

Gentse psychologe schrijft fictieboek over wantoestanden in rusthuizen: “Ik was emotioneel geraakt na een tv-reportage”

De Gentse Eline Trenson is psycholoog en schrijfster, haar nieuwe boek “Cyriel” gaat over wantoestanden in woonzorgcentra. Trenson besloot het boek te schrijven na een aflevering van het actuamagazine “Pano”. Het hoofdpersonage is een bewoner van 92. “Het is een erg zwaar thema, maar er zit ook voldoende humor in.”

Trenson brengt vandaag haar 2e boek uit, na haar debuutroman “Vergeten verdriet”. Het nieuwe boek “Cyriel” gaat over een man van 92 die in een woonzorgcentrum verblijft. Het gaat om een fictief verhaal met veel realistische elementen. “Ik wilde dit boek schrijven na het zien van de “Pano”-aflevering over rusthuizen. Ik bedacht hoofdpersonage Cyriel Van Daele en ben verder beginnen na te denken.” 

Het is fictie met veel echte anekdotes en verhalen

Eline Trenson, psychologe en schrijfster

Trenson had de voorbije jaren ook heel veel contact met oudere mensen. “Cyriel is een volledig fictief figuur. Maar de stukjes over humor en intellectualiteit gaan over mensen die ik echt ontmoet heb”, zegt Trenson. Veel inspiratie haalde ze ook uit verhalen van oudere Franse collega’s. 

We kunnen veel leren van de humor die ouderen hebben

Eline Trenson, psychologe en schrijfster

Humor en relativeringszin hebben ervoor gezorgd dat dit zware thema toch nog luchtig gebleven is. “Er zijn heel wat oudere mensen die humor hebben, waar we veel van kunnen leren”, besluit de psychologe. 

Vanaf vandaag kan je "Cyriel" vinden in de boekhandel. 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen