Videospeler inladen...

Vaccinatiecentrum op de Heizel  opent deuren: hoe verloopt de vaccinatiecampagne in Brussel?

Op de Heizel in Brussel is het grootste vaccinatiecentrum van ons land opengegaan. Daar kunnen 20 mensen tegelijkertijd worden gevaccineerd tegen corona. Het centrum kan nog niet op volle toeren draaien door een gebrek aan vaccins. Maar Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie hoopt dat daar snel verandering in komt. Waar mogen Brusselaars die zich willen laten vaccineren zich de komende maanden aan verwachten?

Vandaag komen er op de Heizel een 150-tal mensen uit de eerstelijnszorg hun vaccin halen. Het gaat om dokters, verpleegkundigen en tandartsen onder de 55 jaar. Zij krijgen het AstraZeneca-vaccin. Ook de komende dagen wordt die groep gevaccineerd. Daarna komen andere doelgroepen aan bod. Op termijn zal er ook met andere vaccins ingeënt worden. 

De bedoeling is dat er op de Heizel 4.800 mensen per dag gevaccineerd worden, maar voorlopig zijn het er 4.800 per week. “We hadden het veel liever anders gezien”, zegt Neven. “Maar de vaccins zijn er niet. We kunnen alleen maar hopen dat hier snel verandering in komt. Het geeft ons nu wel even de tijd om goed in te lopen.”

In Brussel zijn er 10 vaccinatiecentra gepland. Er wordt sinds begin deze maand al gevaccineerd in het testcentrum Pacheco. Het vaccinatiecentrum op de Heizel is het tweede dat opengaat. De komende maanden zullen ook de andere vaccinatiecentra opengaan. In april zouden alle centra operationeel moeten zijn.

Bekijk hieronder de journaalreportage over het grootste vaccinatiecentrum van het land, op de Heizel: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Persoonlijke uitnodiging

Op dit moment worden de Brusselaars die hun vaccin kunnen komen halen, verwittigd via e-mail. Vanaf volgende week zal dat per brief zijn. “Ze krijgen een persoonlijke uitnodiging, met een persoonlijke code. Het verschil met Vlaanderen en Wallonië is dat wij de Brusselaars wel de kans geven om zelf te kiezen in welk centrum en op welk moment ze gevaccineerd worden”, zegt Neven.

Wij bieden Brusselaars wel de kans om zelf te kiezen in welk centrum en op welk moment ze gevaccineerd worden

Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

Wie in Brussel woont zal dus een brief krijgen met een code. Om je afspraak te maken, moet je naar een website surfen en daar die code ingeven. Dan kun je kiezen in welk centrum, op welke dag en op welk uur je langskomt voor je vaccin. Zowel de eerste als de tweede afspraak worden vastgelegd. Je krijgt dan een bevestigingsmail met een QR-code die je meebrengt naar het vaccinatiecentrum.

Als je aankomt in het vaccinatiecentrum toon je de code en je identiteitskaart. Zo wordt gecontroleerd of de juiste persoon op het juiste uur is aangekomen. Dan krijg je een cabine toegewezen. Daar ga je wachten totdat iemand komt om je te vaccineren. Nadat je de prik gekregen hebt, kun je even in een grote wachtruimte gaan zitten om te zien of je het vaccin goed verteert. Dan mag je weer naar huis.

48.000 vaccins gezet

In Brussel zijn ondertussen al ongeveer 48.000 vaccins gezet. In de woonzorgcentra zijn alle bewoners al een tweede keer ingeënt. Daar is een vaccinatiegraad van 87 procent. Het personeel in de woonzorgcentra krijgt nu het tweede spuitje. Daar is er een vaccinatiegraad van 60 procent. Ook in de ziekenhuizen is de vaccinatie al gestart. In het centrum Pacheco zijn op twee weken tijd 1.500 vaccins gezet. Daar zijn mensen uit de eerstelijnszorg van boven de 55 jaar gevaccineerd met het Moderna-vaccin. “Nu de leveringen van Moderna even zijn stopgezet, zal de capaciteit daar verminderen”, zegt Neven.

Meest gelezen