Richard Clark

Papa van overleden Harte (6) getuigt: "Drie dagen rouwverlof stellen niets voor"

Kom op tegen Kanker pleit vandaag voor een langer rouwverlof voor ouders van gestorven kinderen. "Uiteraard is drie dagen onvoldoende. Je kan de draad niet meteen terug oppikken dus neem je noodgedwongen ziekteverlof", zegt Johan Muyldermans op Radio 2 Antwerpen. Hij verloor acht jaar geleden zijn dochter Harte die amper zes was.

Kom op tegen Kanker (KotK) roept vandaag beleidsmakers op om het rouwverlof uit te breiden. Wie een kind verliest krijgt nu drie dagen omstandigheidsverlof. KotK pleit voor twintig dagen. "Drie dagen zijn uiteraard veel te weinig. Je hebt veel meer tijd nodig. De impact van het verlies van een kind op je gezin en op jezelf als ouder is immens", zegt Johan Muyldermans uit Muizen op Radio 2 Antwerpen. Acht jaar geleden verloor hij zijn zesjarige dochter Harte door een hersentumor. 

Je kind is nog niet begraven of je moet al naar de dokter voor een ziektebriefje voor extra dagen rust

Johan Muyldermans

"Die eerste week na de dood van Harte was een rollercoaster. Je regelt een begrafenis, schrijft brieven, het gezinsleven gaat voort en intussen probeer je te rouwen.  Die drie dagen zijn om nog voor je bij de dood van je kind kan stilstaan. Iedereen beleeft een rouwperiode anders, maar zelfs 20 dagen zullen niet volstaan. Ik merkte vooral dat ik de dagen na de dood van Harte veel meer tijd en rust nodig had. Veel meer dan ik kreeg", vertelt Johan.

Ziektebriefjes en ouderschapsverlof

Zoals vele andere ouders kon Johan na de drie officiële dagen respijt niet meteen opnieuw aan het werk gaan. "Je rouwverlof is op en dan moet je temidden al die drukte na de dood van je kind zelf naar de dokter voor een ziektebriefje. Je gebruikt andere beschikbare stelsels om tijd en rust te vinden voor je verdriet. Ik ben na drie weken opnieuw gaan werken. Achteraf gezien was dat niet de beste beslissing. Mijn vrouw is pas na zes maanden ziekteverlof opnieuw gaan werken. In het begin wat minder en geleidelijk aan meer door ouderschapsverlof op te nemen."

Muyldermans steunt de oproep van Kom op tegen Kanker om het rouwverlof fors op te trekken. "Rouwen om je kind duurt maanden, zelfs jaren. We zijn Harte al acht jaar kwijt maar regelmatig voelen mijn vrouw en ik de nood om een paar weken weg te kunnen van ons werk. Gewoon om ons verdriet een plaats te geven. Maar dat gaat niet tenzij je al je vakantiedagen opoffert. Eigenlijk zou je ook jaren nadien nog rouwdagen moeten kunnen krijgen", besluit hij op Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen