Impact corona op financiën gemeentes: "Rumst verliest 2 jaar op rij 730.000 euro door annulatie Tomorrowland"

Bijna alle burgemeesters uit de provincie Antwerpen zeggen dat de coronacrisis negatieve gevolgen heeft voor de financiën van hun gemeente. Ongeveer een derde van de gemeenten moet daardoor ook geplande investeringen uitstellen. "De gemeente Rumst verliest heel wat inkomsten, onder meer omdat het festival Tomorrowland niet kan doorgaan. Maar de personenbelasting zorgt voor problemen", zegt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA). 

In Rumst zullen een aantal wegenwerken en de bouw van een ontmoetingscentrum vertraging oplopen door de coronacrisis. "Net zoals heel wat andere gemeenten, ontkomt Rumst niet aan de financiële gevolgen van corona", zegt Callaerts. "We hebben heel wat projecten moeten herplannen."

In normale omstandigheden verdient de gemeente heel wat geld aan het verhuren van een camping aan Tomorrowland, dat in buurgemeente Boom plaatsvindt. "We gaan twee jaar op rij 730.000 euro mislopen", zegt Callaerts. "We hebben onze meerjarenplanning aangepast en geraken er voorlopig nog uit. Als het festival nog een derde keer uitgesteld zou worden, gaan we wel in de problemen komen."

Minder personenbelasting

De inkomsten van de personenbelasting zullen waarschijnlijk voor grotere problemen zorgen. "Elke gemeente heft een percentage op die personenbelasting", licht Callaerts toe. "Maar de personenbelasting wordt berekend op het belastbaar inkomen dat je moet aangeven op het einde van het jaar, en die inkomens zullen nu vaak lager liggen omdat er heel wat mensen (technisch) werkloos zijn of waren. De personenbelasting zal dus minder opleveren."

Ik maak me vooral zorgen over de komende jaren. Dan zal de impact pas echt voelbaar zijn

Jurgen Callaerts, burgemeester Rumst (N-VA)

De burgemeester van Rumst maakt zich vooral zorgen over de komende jaren. "De impact van de personenbelasting kan tot honderdduizenden euro's verschil leiden en die impact zal vooral de komende jaren voelbaar zijn", klinkt het.

Meest gelezen