Kwadraat

Izegem werft psychologe aan voor coronaklachten: "Probeer sociale contacten te behouden"

Inwoners uit Izegem die het mentaal moeilijk hebben door de lockdown, kunnen aan een verminderd tarief een beroep doen op een psycholoog. Volgens Kelly Messiaen hebben veel klachten te maken met de verminderde sociale contacten. "Blijf contact zoeken met de mensen die voor jou belangrijk zijn."

Izegem heeft psychologe Kelly Messiaen aangeworven om mensen die mentale klachten hebben door de lockdown, te helpen. Vroeger hadden ze al een psycholoog die voor de stad werkte, maar door besparingen hebben ze die laten gaan. Maar nu merken ze dat er écht nood is aan professionele hulp. Schepen van welzijn Ann Van Essche (CD&V) “Volwassenen kunnen bij haar terecht met angstgevoelens en depressies. Voor de 65-plussers is er ook hulp bij problemen met slaap- en kalmeringsmiddelen”. 

Sociaal contact

Door de lockdown hebben we allemaal veel minder sociale contacten. En dat is dikwijls de oorzaak van mentale probemen, zo zegt psychologe Kelly Messiaen: "Mensen kunnen hun hobby's niet uitoefenen en zien daardoor veel minder mensen. Ze kunnen niet echt meer ontspannen. Daardoor hebben ze minder draagvlak en hebben ze meer last van stress."

Het komt er dus op aan om die sociale contacten zoveel mogelijk te behouden, ondanks de lockdown. Kelly Messiaen: "Wees creatief om de mensen te horen en te zien die belangrijk zijn voor jou. Je kan telefoneren of digitaal elkaar ontmoeten. We merken dat meer mensen de stap zetten naar professionele psychische hulp. Ze kunnen minder bij familie of vrienden terecht voor afleiding. Dus ze komen wel sneller naar de hulpverlening."

Meest gelezen