Kan tafeltennisser Cedric Nuytinck zich plaatsen voor de Olympische Spelen? "Er zijn 75 kandidaten voor enkele felbegeerde tickets"

De Oost-Vlaamse tafeltennisser Cedric Nuytinck (28), uit Lievegem, staat voor enkele cruciale weken in zijn carrière. Momenteel bereidt hij zich voor op het Olympisch kwalificatietornooi in Qatar, dat midden maart doorgaat. “Tokyo missen zou een enorme teleurstelling zijn”, zegt hij.

De 28-jarige Nuytinck uit Lievegem heeft er net een stevige trainingssessie op zitten wanneer we met hem afspreken. Hij werkte zich in het zweet tegen zijn vaste trainingspartners Robin Devos op de topsportschool in Leuven. Een gaatje vinden in zijn drukke agenda was niet evident. “Ik sta op het punt om naar het Duitse Saarbrücken te trekken voor een stage. En daarna vlieg ik meteen door naar Doha  in Qatar, waar op 14 maart het Olympisch kwalificatietornooi begint.” 

Zelfvertrouwen

Het tornooi staat al een jaar met stip genoteerd in zijn agenda. Na zijn goeie prestaties op de Europese Spelen in Minsk, waar hij vijfde werd, kon hij zich het voorbije anderhalf jaar vol voorbereiden voor Doha. Daar zal hij met 75 anderen meedingen naar de laatste tickets – het aantal dat in Doha wordt uitgedeeld ligt nog niet helemaal vast - voor het enkeltornooi op de Olympische Spelen. 

De vorm is er helemaal, dit zou niet meer fout mogen lopen.

Cedric Nuytinck

“Er zijn een 15-tal heel sterke spelers en zie mezelf toch als een van de favorieten om me te kwalificeren”, zegt hij vol zelfvertrouwen. “Ik zie het helemaal zitten. De vorm is er, dus het zou niet mogen fout lopen.” De laatste weken tankte Nuytinck onder meer vertrouwen in de Champions League, waar hij met zijn Frans team Hennebont doorstootte tot de kwartfinale en kon stunten tegen de huidige nummer 16 van de wereld.

Teleurstelling

Toch houdt Nuytinck Rio 2016 in het achterhoofd. “Ik miste toen op 1-2 plaatsen de Spelen. Dat was een enorme teleurstelling. De Spelen zijn een enorm doel. De laatste vier jaar is Tokyo dé reden waarvoor ik train, het is een kinderdroom. Al kan je eigenlijk zeggen dat ik er al van kleinsaf alles aan doe om er te geraken. 

De Spelen zijn een kinderdroom. Het is de voorbije 4 jaar dé reden om te trainen. 

Cedric Nuytinck

Tafeltennis is zo’n complexe sport waarbij elk detail belangrijk is: je fysiek, techniek, het mentale aspect, voeding, de juiste club vinden. Het is dus een droom die realiteit moet worden, het is een must voor mij.” De ambitieuze tafeltennisser durft zelfs te dromen van meer. “Er zijn is één ding en zou al mooi zijn. Maar ik wil er ook wel iets presteren. Voor medailles is het te vroeg, maar enkele rondes overleven zie ik wel zitten.”

kasto80

Meest gelezen