Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris over aanpak jongeren in Kapellen: "In onze ogen echt buitenproportioneel"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vindt dat politie en gerecht veel te hard zijn opgetreden tegenover de 7 jongeren die in Kapellen samen in een huis zaten, een overtreding van de coronamaatregelen. Ze vindt de aanpak er echt óver. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste vraagt zich af of zo'n aanpak wel de meest efficiënte manier is om jongeren iets bij te brengen. 

Zeven jongeren zijn afgelopen weekend opgepakt omdat ze zich samen in één huis bevonden. Een overtreding van de coronamaatregelen, vonden politie en gerecht. De zeven jongeren werden meegenomen voor verhoor en werden na een nachtje op het politiekantoor meegenomen naar Antwerpen om daar te worden voorgeleid bij de jeugdrechter.

Ik betwijfel of dit de meest motiverende strategie is

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent)

"In onze ogen is dit echt buitenproportioneel en is die aanpak er echt óver", zegt Caroline Vrijens in "Terzake". Ze snapt dat de overheid streng optreedt tegen overtredingen van de coronamaatregelen, maar beklemtoont dat men veel voorzichtiger moet omgaan met jongeren. 

"Zelfs als je de voorgeschreven procedures volgt, is het nog maar de vraag of je niet danig inbreekt in het leven van die jongeren", vult Maarten Vansteenkiste aan. Hij vraagt zich af of dergelijke botte aanpak wel efficiënt is. "Ik betwijfel of dit de meest motiverende strategie is."

Het is aan die ouders om de jongeren duidelijk uit te leggen wat kan en wat niet kan

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

"Als het over minderjarigen gaat, is er altijd een gedeelde verantwoordelijkheid", vindt Caroline Vrijens. "Minderjarigen vallen onder het gezag van de ouders. Het is aan die ouders om de jongeren duidelijk uit te leggen wat kan en wat niet kan."

Vrijens vindt dat politie en gerechten de jongeren in kwestie wel heel erg zwaar hebben geviseerd en dat het zinvoller zou zijn om ook de ouders een signaal te geven. 

Dat we hier te maken hebben met mondige ouders die meteen een advocaat onder de arm hebben genomen, waardoor de zaak breed wordt uitgesmeerd in de pers, vindt ze naast de kwestie. "Dat speelt zeker een rol, maar dat maakt de gebeurtenissen niet minder erg." 

Wij vragen al jaren om binnen het politiewerk meer aandacht te geven aan de kind-norm

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens

"Wij vragen al jaren vanuit het kinderrechtencommissariaat om binnen het politiewerk meer aandacht te geven aan de kind-norm", zegt Vrijens nog. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door die te verwerken in een deontologische code of in de protocollen bij interventies.

Maarten Vansteenkiste wijst erop dat het risicobesef in de hele bevolking daalt, niet alleen bij de jongeren. Dat heeft te maken met de coronacijfers die verbeteren, waardoor het engagement om de maatregelen te volgen afneemt. Jongeren voelen zich volgens hem extra gekortwiekt. "Verbondenheid is een ontwikkelingstaak voor hen", aldus Vansteenkiste. Hij pleit ervoor om bij de opeenvolging van de versoepelingen die er de komende weken/maanden zitten aan te komen meer aandacht aan jongeren te geven.   

Bekijk hieronder het gesprek met Carone Vrijens en Maarten Vansteenkiste in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen