Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi voor de rechter, leger belooft opnieuw verkiezingen   

In Myanmar is Aung San Suu Kyi, de democratisch verkozen regeringsleider die sinds de staatsgreep van het leger in gevangenschap verblijft, voor de rechter verschenen. Het Myanmarese leger heeft zijn belofte om nieuwe verkiezingen te organiseren herhaald terwijl massale straatprotesten tegen de militaire junta aanhouden. 

Het leger in Myanmar heeft voor het eerst sinds de machtsovername op 1 februari een persconferentie gegeven. De woordvoerder beloofde dat het leger de macht niet lang in handen zal houden en herhaalde dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. "De macht zal overgedragen worden aan de winnende partij", zo klonk het. Al maakte de militaire junta geen datum voor nieuwe verkiezingen bekend.

Tijdens de persconferentie benadrukte het leger nogmaals dat het de macht overnam wegens fraude tijdens de vorige verkiezingen. Bewijs voor die beweringen kon de militaire junta niet voorleggen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe aanklacht tegen Aung San Suu Kyi

Na eerder uitstel is de democratisch verkozen regeringsleider Aung San Suu Kyi vandaag virtueel voor de rechter verschenen. Aung San Suu Kyi wordt ervan beschuldigd dat ze illegaal walkietalkies het land heeft binnengebracht en zo de in- en uitvoerwetgeving zou hebben geschonden. 

Een nieuwe aanklacht beschuldigt de regeringsleider nu ook van de schending van artikel 25 van de Myanmarese wet voor het beheer van natuurrampen, die gebruikt wordt om mensen te vervolgen die de coronamaatregelen geschonden hebben. Dat heeft de advocaat van Aung San Suu Kyi gezegd. Het is niet duidelijk op welke manier de regeringsleider de coronamaatregelen zou geschonden hebben.

Wie is Aung San Suu Kyi? Kom het hier te weten in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Op de schending van de wet voor het beheer van natuurrampen staat een gevangenisstraf van drie jaar, maar wat haar medestanders meer zorgen baart is dat Aung San Suu Kyi door een wetswijziging mogelijk zonder proces voor onbepaalde duur vastgehouden zou kunnen worden. Vorige week maakte de militaire junta het mogelijk om mensen op te sluiten zonder toestemming van de rechtbank.

Op 1 maart moet Aung San Suu Kyi opnieuw voor de rechter verschijnen. Voorlopig wordt ze in haar eigen huis gevangen gehouden.

Monniken op straat

Intussen blijven burgers in Myanmar massaal op straat komen tegen de militaire staatsgreep. In Yangon (Rangoon), verzamelden protestanten zich opnieuw aan de centrale bank. Ook aan de Amerikaanse ambassade komen protestanten samen.

De manifestanten roepen de Verenigde Naties en de Verenigde Staten op om maatregelen te treffen. "Wij, het volk van Myanmar, steunen ten volle eender welke actie die de VN en de VS nemen", zo lezen verschillende borden.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De president van de Verenigde Staten Joe Biden kondigde vorige week al sancties aan tegen de leidende generaals en gelinkte bedrijven. De Verenigde Naties waarschuwde dat er "ernstige gevolgen" verbonden zullen zijn aan gewelddadige onderdrukking van de protesten.

In Mandalay kwamen boeddhistische monniken op straat om te protesteren tegen de militaire junta. Volgens het lokale medium Eleven Myanmar waren er protesten in Bago, Myawaddy, Pakokku, Kalay, Muse, Myitkyina, Pathein, Loikaw, Taunggyi, Hinthada, Lashio, Pyay en Magway. 

Meer militairen op straat

Door de aanhoudende protesten sloot het leger afgelopen nacht het internet opnieuw af. De militaire junta heeft het aantal soldaten op straat ook opgevoerd en dreigt met gevangenisstraffen tot 20 jaar voor wie op straat komt. De voorbije dagen zijn al honderden manifestanten en oppositieleden uit hun bed gelicht en weggebracht naar onbekende plaatsen. 

De vrees blijft dat die acties van het leger slechts een voorbode zijn van wat protestanten te wachten staat en dat de militaire junta hardhandig zal ingrijpen. Bij volksopstanden tegen de militaire junta in het verleden, in 2007 en 1988, werd het protest bloedig neergeslagen.

Meest gelezen