Belga

LIVEBLOG - Mogelijk meer fysieke lessen in hoger onderwijs vanaf 15/3, Janssen vraagt toelating voor vaccin

Als de coronacijfers gunstig blijven evolueren, kunnen mogelijk meer fysieke lessen in het hoger onderwijs plaatsvinden vanaf 15 maart. Het farmabedrijf Janssen vraagt aan Europa toelating voor het vaccin van Johnson&Johnson. Voor het eerst is de Braziliaanse coronavariant in België vastgesteld. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Weyts: "Meer contactonderwijs voor hoger onderwijs mogelijk vanaf 15 maart, als huidige evolutie zich doorzet"

Als de huidige evolutie van de pandemie zich doorzet dan kunnen hogescholen en universiteiten vanaf 15 maart meer contactonderwijs organiseren. 

Dat is beslist op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en vertegenwoordigers van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogenscholenraad. De strenge veiligheidsmaatregelen blijven behouden.

"Dit is nog niet de grote heropening", benadrukt Weyts. "Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt."

Lees meer in dit artikel:

Farmaceut Janssen vraagt markttoelating voor vaccin aan Europa

Farmabedrijf Janssen-Cilag, dat het coronavaccin van Johnson&Johnson produceert, heeft een aanvraag voor voorwaardelijke markttoelating gevraagd aan het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat heeft het EMA meegedeeld. Het EMA buigt zich nu over de gegevens die de doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin moeten aantonen. 

Het is de bedoeling dat het EMA tegen midden volgende maand beslist om het vaccin toelating te geven voor de Europese Unie. Dat brengt het aantal toegelaten vaccins in de EU op 4, naast de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Astra Zeneca.

Lees meer over het Johnson & Johnson-vaccin in het artikel hieronder:

Nederlandse avondklok blijft toch van kracht: opheffing door rechter voorlopig geschorst na beroep door regering

De Nederlandse avondklok blijft dan toch van kracht. Voorlopig dan. Een rechtbank in Den Haag oordeelde vanmorgen dat ze onwettig is en onmiddellijk moet opgeheven worden. Maar de Nederlandse regering ging meteen in beroep, mét de vraag om het vonnis van de Haagse rechter op te schorten in afwachting van een definitieve uitspraak in beroep. De rechtbank volgde de regering, waardoor de avondklok zeker tot vrijdag van kracht blijft. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Lees meer in dit artikel:

Servië dé verrassing in de wereldwijde vaccinatierace: al 12 procent van de bevolking is ingeënt

Terwijl de vaccinatiemotor in zowat alle Europese landen sputtert, kan Balkanland Servië uitpakken met een uitstekende vaccinatiecampagne. Al meer dan 12 procent van de bevolking is gevaccineerd. Alleen het Verenigd Koninkrijk doet beter in Europa. Servië dankt zijn succes aan China. Vaccins als diplomatiek wapen? Of toch vooral een teken van Europese zwakte? "Terzake" vroeg het aan Vuk Vuksanovic van het Belgrade Centre for Security Policy. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Is de Braziliaanse coronavariant besmettelijker? En werken de vaccins er tegen? Drie vragen en antwoorden

In ons land zijn voor het eerst besmettingen met de Braziliaanse variant P.1 van het coronavirus vastgesteld. Moeten we nu vrezen voor een nieuwe besmettingsgolf en komt de vaccinatiecampagne niet in het gedrang? Moet we ons ongerust maken of zal alles nog wel meevallen? Professor virologie Johan Neyts (KU Leuven) geeft antwoord op uw vragen. 

Lees meer in dit artikel:

Bijna 630.000 mensen in Nederland gevaccineerd tegen corona

Het aantal Nederlanders dat is gevaccineerd tegen het coronavirus, is gestegen naar 628.993, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de gevaccineerden hebben 154.445 een tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het virus. De grootste groep die tot nu toe is gevaccineerd, bestaat uit medewerkers van woonzorgcentra en thuiswonende 80-plussers.

Het aantal gevaccineerden in de coronazorg bleef staan op 40.000. Dit zijn verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp en corona-vleugels, en ambulancepersoneel. Zij hebben allemaal ook al de tweede inenting gehad. Later komen andere ziekenhuismedewerkers aan de beurt. Tot slot hebben 14.300 huisartsen een vaccin gekregen.

Nederland heeft in totaal bijna 1,4 miljoen vaccindoses ontvangen. Pfizer en BioNTech hebben inmiddels ruim 1,1 miljoen doses geleverd, AstraZeneca bijna 175.000 en Moderna iets meer dan 70.000.

Leerkrachten van twee basisscholen in Waddinxveen (in de provincie Zuid-Holland) en de medewerkers van een naastgelegen kinderdagverblijf kunnen de komende tijd sneltests gebruiken. Aan het begin van hun werkdag kunnen ze controleren of ze het coronavirus onder de leden hebben. Binnen 15 minuten horen ze de uitslag. Ze hoeven dan niet thuis in quarantaine te wachten tot ze een reguliere test hebben gedaan en de uitslag daarvan hebben. Het is een proef van de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD die is gestart.

TUI overweegt reizen naar niet-Europese bestemmingen in paasvakantie te schrappen

TUI beslist deze week nog of reizen naar niet-Europese bestemmingen in april, en dus in de paasvakantie, kunnen doorgaan. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere van de touroperator.

De Belgische overheid verbiedt niet-essentiële reizen momenteel tot 1 april, maar het kan dat op het overlegcomité van 26 februari over een eerdere datum wordt beslist.

TUI schrapte alle toeristische reizen tot eind maart. Er konden - en kunnen nog steeds - wel reizen geboekt worden voor de periode nadien, ook naar verre bestemmingen zoals Egypte, Mexico of Jamaica.

Die reizen naar niet-Europese bestemmingen in de maand april stelt TUI nu zelf in vraag. "Maar er is nog geen beslissing genomen", benadrukt woordvoerder Demeyere. "We weten dat de kansen slinken dat die bestemmingen vanaf 1 april mogelijk zullen zijn, men kan het ons dus niet kwalijk nemen dat we daarover nadenken."

Zuid-Afrika geeft vaccins Astra Zeneca aan Afrikaanse Unie

Zuid-Afrika gaat zijn voorraad AstraZeneca-vaccins aan de Afrikaanse Unie aanbieden. Het land gebruikt het middel zelf niet omdat het niet goed zou werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Zuid-Afrika heeft al 1 miljoen dosissen van het vaccin van AstraZeneca ontvangen. Er zit ook nog een bestelling van een half miljoen dosissen in de pijplijn. Maar het land heeft de vaccinatiecampagne opgeschort toen bleek dat het vaccin van de Brits-Zweedse producent nauwelijks bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant.

"De dosissen die we hebben aangekocht, zijn aangeboden aan de Afrikaanse Unie, om te worden verdeeld onder landen die al belangstelling hebben getoond in het verwerven van de voorraad", zegt minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize.

676.000 vaccins geleverd aan Belgische ziekenhuizen en vaccinatiecentra

Tot en met 14 februari zijn er in totaal 676.405 coronavaccins geleverd aan Belgische ziekenhuizen en vaccinatiecentra. Dat blijkt uit wekelijkse cijfers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Afgelopen week werd voor het eerst ook het vaccin van AstraZeneca verdeeld, al gaat het om een zeer beperkt aantal doses.

De Belgische ziekenhuizen en vaccinatiecentra ontvingen in totaal 623.805 vaccins van Pfizer/BioNTech, een kleine 80.000 meer dan een week geleden. Het gaat om 366.600 vaccins verdeeld in Vlaanderen, 200.655 in Wallonië, 50.115 in Brussel en 6.435 in de Duitstalige Gemeenschap.

Van het Moderna-vaccin zijn er tot nu toe 46.200 vaccins verdeeld, evenveel als een week geleden. Vorige week werden er namelijk geen dosissen van Moderna geleverd aan ons land, ook deze week staan die niet op het programma. Volgende week staat wel een nieuwe levering van 48.000 doses gepland.

Afgelopen week werd ook voor het eerst het vaccin van AstraZeneca verdeeld in ziekenhuizen en vaccinatiecentra. Het gaat om een bescheiden aantal van 6.400 vaccins, waarvan 1.100 in Vlaanderen, 200 in Wallonië, 4.800 in Brussel en 300 in de Duitstalige Gemeenschap verdeeld werden.

Waarom de verdeling van AstraZeneca zo traag op gang komt, is voorlopig nog onbekend. In het weekend van 6 februari werden normaal de eerste 80.000 dosissen van AstraZeneca geleverd, ons land zou er eind februari in totaal 443.000 ter beschikking hebben. Het vaccin van de Brits-Zweedse farmareus wordt voorlopig wel enkel toegediend bij 18- tot 55-jarigen.

Afgelopen week steeg ook het aantal geleverde spuiten en naalden bedoeld voor het toedienen van de injectie, allebei met een miljoen stuks. Het aantal spuiten en naalden bedoeld ter voorbereiding van de injectie, is afgelopen week niet gestegen.

Meest gelezen