www.stefaanhul.be

Maatwerkbedrijf uit Temse gaat 1 miljoen coronasneltesten per maand assembleren en verpakken

Een bedrijf uit Temse gaat per maand 1 miljoen Belgische coronasneltesten klaarmaken voor gebruik. De coronasneltesten worden ontwikkeld door een Antwerps farmabedrijf en worden vervolgens verpakt bij W-pharma in Temse. W-pharma is een maatwerkbedrijf waar voornamelijk mensen werken die ergens anders moeilijk aan de slag raken door bijvoorbeeld een beperking 

Op dit moment verpakken de werknemers van W-pharma in Temse al zo’n 200.000 sneltesten per maand, maar de productie wordt nu opgeschaald. “We hebben geïnvesteerd in een grote machine om een deel van het proces te automatiseren”, vertelt Philippe Coene van het maatwerkbedrijf. “Zo kunnen we onze oplage per maand opdrijven naar 1 miljoen stuks per maand.” 

Werk op maat

W-pharma is een maatwerkbedrijf dat mensen tewerkstelt die ergens anders een moeilijke toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen mensen met een beperking zijn, maar ook mensen met een psychosociale problematiek. “We leveren werk op maat van onze werknemers, maar we leveren ook maatwerk aan onze klant”, legt Coene de missie van het bedrijf verder uit. “Op die manier is een Antwerpse groothandelaar in farmaceutische producten bij ons komen aankloppen om sneltesten te assembleren en te verpakken. We gingen met plezier in op die vraag.” 

Sneltesten verpakken

Een coronasneltest bestaat uit een klein plastic doosje waarop een bloeddruppel of het resultaat van een neustest moet worden aangebracht. Het resultaat wordt vervolgens binnen de 10 minuten afgelezen. W-pharma gaat de sneltesten niet maken, dat gebeurt in Antwerpen, maar ze gaan wel alles verpakken. 

Het hele verpakkingsproces gebeurt bij ons, we maken de test volledig klaar voor gebruik

Philippe Coene, W-pharma

“Wij stellen de plastic doosjes samen”, vertelt Coene. “In zo’n doosje zit een teststrookje. Dat teststrookje knippen we op maat, we steken dat in het doosje, het doosje moet gesloten worden en dat moet ten slotte in een zakje gestoken worden en hermetisch afgesloten worden. Het hele verpakkingsproces gebeurt bij ons. Wij maken de sneltest volledig klaar voor gebruik” 

Extra werknemers

Het bedrijf W-pharma kan voor het verpakkingsproces nog extra werkkrachten gebruiken. “We hebben tussen de 30 en de 60 mensen nodig”, klinkt het. “In totaal werken we bij Wase Werkplaats al met 650 doelgroepmedewerkers, maar we zijn altijd op zoek naar meer. We werken ten slotte niet alleen voor die covidtesten. We helpen bijvoorbeeld ook met het verpakken van mondmaskers. Er is genoeg werk”, aldus Coene.

De coronasneltesten die gemaakt worden in Temse zullen vanuit België over de hele wereld verdeeld worden.

kasto80

Meest gelezen