Facebook: Julien Debontridder

Man uit Tremelo bouwt gigantisch computergestuurd orgel in kelder

Julien Debontridder heeft tijdens de lockdown een orgel gebouwd in zijn kelder in Tremelo. Niet zomaar één, maar een computergestuurd exemplaar dat lucht aandrijft met tuinslangen. Het orgel is intussen zo groot dat hij het niet meer uit zijn kelder krijgt.

Julien Debontridder uit Tremelo kwam in een kerk in Keerbergen op het idee om een computergestuurd orgel te bouwen. "Ik was daar voor een begrafenis. Maar om een kat een kat te noemen: 30 procent is heel interessant wat men daar vertelt. Maar 70 procent gaat er het ene oor in en het andere uit, daar kan ik niet aan doen. En dus had ik wat tijd om rond te kijken. Plots zag ik aan de muur een aantal orgelpijpen hangen als decoratie. En dan dacht ik, als ik daar nu wind door blaas, dan heb ik noten. En zo kwam ik op het idee om bakken te maken met lucht. Ik ben dan tuinslangen gaan halen, en met mijn hamer, zaag en planken aan de slag gegaan om die bakken te maken. De lucht daarin staat onder druk, en gaat via de tuinslangen naar de orgelpijpen. De klepjes kan ik dan elektronisch aansturen. En zo kan ik een muziekstuk via de computer omzetten naar signalen."      

De orgelpijpen ben ik met mijn vrouw gaan halen in Amsterdam. Daar ging een kerk dicht omdat mensen niet meer geloven 

Het computergestuurd orgel is intussen zo groot, dat Julien het niet meer uit zijn kelder krijgt. "Het orgel bestaat uit twee klavieren. De ene reeks zijn gewone orgelpijpen, de andere zijn de gemshorens. Dat zijn orgelpijpen die worden aangestuurd door lucht. Daarvoor had ik heel veel orgelpijpen nodig. Die ben ik met mijn vrouw aan de grachten in Amsterdam gaan halen. Een kerk ging daar dicht, omdat veel mensen niet meer geloven. Zo konden we er veel recupereren voor mijn orgel. Intussen is het zo groot dat ik het niet meer naar boven krijg uit mijn kelder, dat is wel jammer." 

Meest gelezen