Mogelijk meer contactonderwijs voor studenten vanaf 15 maart: "Streefdoel is 2 halve dagen of 1 dag per week" 

Als de huidige evolutie van de pandemie zich voortzet mogen hogescholen en universiteiten vanaf 15 maart meer contactonderwijs organiseren. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. Het is de bedoeling om studenten 2 halve dagen of 1 dag per week onderwijs te laten volgen op de campus. "Dit is nog niet de grote heropening, maar het is een positief perspectief voor elke individuele student", klinkt het bij Weyts. 

Vanaf 15 maart mogen studenten van de universiteiten en hogescholen weer meer naar de campus. Het contactonderwijs zal worden georganiseerd op maat van de opleidingen. Dat is beslist na overleg tussen Weyts, de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad. 

Concreet wordt de beperking van 10 procent van de campuscapaciteit opgetrokken tot 20 procent. "Het streefdoel is om studenten 2 halve dagen of 1 dag onderwijs op campus per week, of een gelijkaardige regeling, te kunnen verzekeren", klinkt het bij Weyts. Tenminste als de praktische omstandigheden het toelaten. 

Het is nog niet de grote heropening, maar een positief perspectief

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

Daarnaast kunnen studenten nog altijd kiezen voor afstandsonderwijs en blijven de strenge veiligheidsmaatregelen - zoals mondmaskers en afstand - behouden. 

"Het is nog niet de grote heropening", zegt Weyts. "Maar het is een positief perspectief voor elke student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven de situatie monitoren en van zodra we kunnen, maken we versoepelingen mogelijk of grijpen we in met strengere maatregelen." 

Vlaamse Vereniging van Studenten bijzonder tevreden

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageert bijzonder tevreden. "Voor ons was het al langer duidelijk dat de nood aan contact met medestudenten groot is", klinkt het bij voorzitter Elise Beeckmans. "We zijn dan ook tevreden dat er nu perspectief wordt geboden. Zeker voor eerstejaarsstudenten, die direct in volledig afstandsonderwijs zijn terechtgekomen. Voor hen is het heel belangrijk om hun medestudenten eindelijk te ontmoeten." 

Belangrijk voor de VVS is dat studenten de mogelijkheid krijgen om te kiezen tussen afstandsonderwijs en contactonderwijs. "Zo spelen we in op de noden van studenten die het fysieke contact missen, zonder ervoor te zorgen dat studenten die zich minder veilig voelen zich naar de campus moeten begeven." 

De datum is ook bewust gekozen, volgens Beeckmans. "Tijdens de paasvakantie kan er dan bekeken worden of de heropening een invloed heeft gehad op de besmettingscurve."

Meest gelezen