Pixabay

Nederlandse kniptoeristen steken stiekem de grens over, en kappers knippen ze ook: "Risico van het vak"

Sinds zaterdag zijn de kappers weer open en in de grensstreek is meteen een nieuw fenomeen ontstaan: de kniptoeristen. Nederlanders die het verbod om de grens over te steken negeren, om toch even in hun vertrouwde kapsalon langs te gaan. Vorig jaar gebeurde het trouwens net andersom.

Kapster Silvia Duran uit Hamont-Achel kent het fenomeen. Ze is overigens zelf Nederlandse van origine en haar salon ligt op enkele kilometers van Nederlandse plaatsjes als Budel. Ze heeft dan ook sinds jaar en dag klanten uit Nederland en sommigen van hen steken dezer dagen stiekem de grens over.

"Er zijn toch behoorlijk wat Nederlanders die hebben afgezegd omdat ze het eng vinden dat ze op een grenscontrole kunnen botsen. Veel mensen zijn bang om gepakt te worden. Anderzijds heb je er ook die zeggen: we moeten toch even naar aan autogarage of gaan tanken, dan kunnen we het net zo goed combineren met een bezoek aan de kapper."

Rollen omgekeerd

"Trouwens, als je kijkt naar de vorige lockdown, toen ging het op 2 november in België dicht en in Nederland pas rond half december. Ook toen zijn de Belgen massaal de grens overgegaan naar Nederlandse kappers, en het is voor iedereen crisis, dus waarom moeten ze nu zo streng controleren," vindt Silvia. Zij ontvangt zelf dus nog Nederlandse klanten, ook al mag dat niet. "Dat is het risico van het vak", zegt de kapster schouderophalend. "Ik ben vooral blij dat we weer aan de slag kunnen."

Meest gelezen