In de brouwerij waren er 8 productie-eenheden met elk zo'n 40 grote aardewerken vaten.
AFP photo/HO/Egyptian Ministry of Antiquities

Oudste grootschalige brouwerij ter wereld blootgelegd in Egypte

Een grootschalige brouwerij, die de oudste ter wereld zou kunnen zijn, is in Egypte ontdekt door een Egyptisch-Amerikaans team. De brouwerij is gevonden in Abydos, een 'heilige' stad in het zuiden van Egypte waar veel herdenkingstempels voor farao's staan en waar de eerste farao's begraven werden. Gedacht wordt dat de brouwerij meer dan 5.000 jaar oud is en dat het bier gebruikt werd bij de koninklijke rituelen. 

Het was het Egyptische ministerie voor Oudheden dat de ontdekking bekendgemaakt heeft. "Een Egyptisch-Amerikaanse archeologische missie heeft ontdekt wat de oudste brouwerij met een grootschalige productie ter wereld lijkt te zijn", zo staat in een mededeling van het ministerie. 

De brouwerij dateert waarschijnlijk uit de tijd van farao Narmer, zei de secretaris-generaal van de Raad voor Egyptische Oudheden, Mostafa Waziri. Narmer of Nemes is de eerste koning die Boven- en Beneden-Egypte verenigde en hij wordt gezien als de grondlegger van de Eerste Dynastie, die regeerde van 3150 tot 2613 v.C.

Britse archeologen hadden aan het begin van de 20e eeuw een aantal ontdekkingen gedaan waar ze uit afleidden dat er ergens in de buurt een brouwerij moest liggen, maar ze slaagden er niet in de brouwerij te lokaliseren. Dat is het Egyptisch-Amerikaanse team nu dus wel gelukt.

Het team stond onder leiding van hoogleraar oud-Egyptische kunstgeschiedenis en archeologie Deborah Vischak van de Princeton University en doctor Matthew Adams van de New York University. 

De brouwerij bestaat uit 8 productie-eenheden met elk een 40-tal grote aardewerken vaten om water en graan in op te warmen.
AFP photo/HO/Egyptian Ministry of Antiquities

22.400 liter bier in één keer

Volgens Waziri bestond de brouwerij uit 8 grote zones die dienst deden als productie-eenheden. Elke eenheid bevatte zo'n 40 grote aardewerken vaten die in twee rijen opgesteld stonden. 

De vaten werden op hun plaats gehouden door verticale pijlers uit klei die in een ring er omheen stonden en ze werden gebruikt om een mengeling van granen en water in op te warmen. 

Doctor Adams zei in de mededeling dat uit studies is gebleken dat er op grote schaal bier gebrouwen werd: er kon tegelijkertijd 22.400 liter gebrouwen worden. 

De brouwerij is mogelijk op die plaats gebouwd voor de koninklijke rituelen die uitgevoerd werden in de funeraire sites van de Egyptische farao's in Abydos. Daarbij werd immers onder meer bier gebruikt. 

De vaten werden op hun plaats gehouden door verticale pijlers van klei die in een ring er omheen stonden.
AFP photo/HO/Egyptian Ministry of Antiquities

Osiris

Abydos, een stad in de woestijn op zo'n 450 kilometer ten zuiden van Caïro, is een van de oudste steden van het oude Egypte en een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. 

Er zijn al eerder belangrijke vondsten gedaan: in 2000 legden Amerikaanse archeologen er de oudste Egyptische zonneboot bloot, een boot die dateerde uit de Eerste Dynastie, zo'n 5.000 jaar geleden.

De stad werd een belangrijke plaats voor de cultus van Osiris, de god van de onderwereld die verantwoordelijk was voor het 'wegen' van de ziel van de overledenen. Er ontstond zelfs een traditie die zei dat Osiris begraven lag in de necropool van de eerste farao's, Umm el Qa'ab, de Moeder van de Potten. 

Abydos was een belangrijke necropool die onafgebroken in gebruik is geweest vanaf de prehistorie tot in de Romeinse tijd. Omdat de eerste farao's er begraven lagen, werd het gezien als een aantrekkelijke plaats om begraven te worden. Daardoor werd het een belangrijke cultusplaats en vele farao's richtten er tempels op waar hun cultus in ere werd gehouden door rituelen. De bekendste van die tempels is die van Seti I, een van de best bewaarde bouwwerken uit het Oude Egypte. 

Het Egyptische ministerie van Oudheden en Toerisme heeft de afgelopen jaren tientallen archeologische ontdekkingen bekendgemaakt in de hoop meer toeristen naar het land te lokken. Het toerisme is een erg belangrijke sector in Egypte maar door de onrust die volgde op het omverwerpen van Hosni Moebarak in 2011 is het aantal toeristen sterk teruggevallen. De autoriteiten hadden 15 miljoen toeristen verwacht in 2020, zo'n 2 miljoen meer dan in 2019, maar door de coronapandemie is dat aantal lang niet gehaald. 

In de grote aardewerken vaten werden granen en water opgewarmd om bier te maken.
AFP photo/HO/Egyptian Ministry of Antiquities

Meest gelezen