Point Urbain, bedrijf dat Sihame El Kaouakibi mee oprichtte, vraagt faillissement aan

Point Urbain is failliet. Het bedrijf werd ooit opgericht door Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en speelt een centrale rol in de zaak rond het Vlaams Parlementslid van Open VLD. Het huist in JJ House, de plek waar de gecontesteerde meubelen en keuken staan opgeslagen.  

Point Urbain legt de boeken neer nadat de verhuurder van het statige JJ House - een Antwerpse familie die het gebouw al twee eeuwen bezit - Point Urbain had gedagvaard wegens een oplopende achterstallige huur. Tegelijkertijd vraagt de familie ook om het huurcontract te verbreken.

Voor Point Urbain, dat evenementen organiseert en aan catering doet, was dat haast automatisch het einde: geen pand, geen activiteit en prompt werd het faillissement aangevraagd. Wat volledig te wijten is aan de coronacrisis, luidt het in een persbericht van mede-oprichtster Erika Nguyen, ook zakenpartner van Sihame El Kaouakibi. "JJ House werd afgelopen jaar zwaar getroffen door de coronacrisis waardoor alle evenementiële activiteiten zijn weggevallen. Daarnaast is er voorlopig geen perspectief op versoepelingen."  

Het bedrijf doet het nochtans al veel langer slecht. Uit het jaarverslag van 2019 - dus voor de corona-uitbraak - bleek het een schuld van om en bij de 1,33 miljoen euro mee te slepen. In 2019 bedroeg het over te dragen verlies 493.451 euro, het jaar daarvoor 208.340 euro.

in 2019 stapte El Kaouakibi uit het bedrijf, om meer tijd voor de politiek te hebben. Nguyen bleef achter als enige bestuurder.

Met de heisa rond het dans- en jongerenproject Let's Go Urban zou het faillissement niets te maken hebben, zegt Nguyen in een persmededeling. Maar het komt er natuurlijk bovenop.

El Kaouakibi kwam in opspraak door een externe audit van haar jongerenproject LGU Academy, en er lopen onderzoeken van het gerecht, de stad Antwerpen en de voorlopige bewindvoerder of er financiële onregelmatigheden zijn geweest. Er zouden te weinig tussenschotten geweest zijn tussen de gesubsidieerde vzw LGU Academy en de privé-bedrijven van El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Nguyen.   

Ook tussen LGU Academy en Point Urbain zouden te weinig tussenschotten geweest zijn. Zo kocht LGU Academy een keuken ter waarde van 26.138 euro aan, maar staat die in JJ House. Hetzelfde verhaal voor meubelen ter waarde van 69.392 euro. De bedoeling zou altijd geweest zijn om die terug te geven.

Die twee uitgaven werden betaald met geld van het investeringskrediet van drie miljoen euro voor de nieuwbouw van Let's Go Urban, over een periode van drie jaar (2018, 2019 en 2020) ter beschikking gesteld door de stad Antwerpen. Voor 2018 ging het om een schijf van 1,8 miljoen euro, en wat ervan overbleef was Let's Go Urban kwijt. Dus werden er extra uitgaven gemaakt, voor de meubels en de keuken, die in JJ House werden gestald.

Meest gelezen