Videospeler inladen...

Dochter van sjeik van Dubai over gijzeling door eigen familie in villa-gevangenis: "Ik weet niet of ik dit overleef"

De Arabische prinses Latifa al-Maktoum wordt gevangengehouden door haar vader, de autocratische heerser van Dubai, en vreest voor haar leven. Dat vertelt ze in videogetuigenissen die haar vrienden aan de Britse omroep BBC hebben bezorgd. Haar vrienden vragen actie van de Verenigde Naties.

De Britse omroep BBC heeft beelden ontvangen die prinses Latifa al-Maktoum in het geheim heeft gemaakt. In de videoboodschappen vertelt ze  dat haar familie haar gijzelt en vasthoudt in een "villa-gevangenis".

"Ik ben een gijzelaar. Deze villa is omgebouwd tot een gevangenis. Alle ramen zijn dichtgemaakt", vertelt ze in een video die ze vanuit de badkamer maakt, de enige ruimte in het huis die op slot kan. "Ik zit alleen in geïsoleerde opsluiting. Geen toegang tot medische hulp, geen rechtszaak, geen aanklacht."

Bekijk hier een fragment van haar boodschap: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...
Elke dag maak ik me zorgen over mijn veiligheid en mijn leven
Prinses Latifa

Prinses Latifa is de 35-jarige dochter van sjeik Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, de autocratische heerser van Dubai en premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. De prinses is niet de enige dochter van de sjeik. Naar schatting heeft hij zo'n 20 tot 30 kinderen bij verschillende vrouwen.

Bekijk hier de videoboodschappen van prinses Latifa en lees daarna verder.

Een vriendin, een neef en een campagnevoerder bezorgden de getuigenissen van prinses Latifa aan BBC. Enkele maanden geleden stopte de prinses met het sturen van de videobeelden. Haar vrienden, die ook deel uitmaken van de Free Latifa-campagne, vragen daarom nu actie van de Verenigde Naties.

"Elke dag maak ik me zorgen over mijn veiligheid en mijn leven. Ik weet echt niet of ik deze situatie zal overleven", zo vreest Latifa in een van haar video's. Volgens de prinses zijn er verschillende politieagenten aanwezig in en rond de villa. "Ze dreigden ermee dat ik mijn hele leven in de gevangenis zal doorbrengen en de zon nooit meer zal zien."

Vader verantwoordelijk

Prinses Latifa ondernam de afgelopen jaren verschillende pogingen om te vluchten uit haar thuisland. Haar laatste poging was in 2018. Samen met een Finse vriendin stapte ze op een jacht van de Frans-Amerikaanse voormalige geheim agent Hervé Jaubert.  Maar het jacht werd op 4 maart op ongeveer 80 kilometer voor de Indiase kust op een gewelddadige manier onderschept door de Indiase kustwacht en marineschepen van de Verenigde Arabische Emiraten.

Vorig jaar bevestigde een Britse rechtbank dat de sjeik zijn dochter zelf had laten ontvoeren. Hij is ook verantwoordelijk voor de ontvoering van een van zijn andere dochters en bedreigde zijn zesde echtgenote met de dood. Al-Maktoum ontkent alles. Eerder beweerden Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten dat prinses Latifa veilig in de zorg van haar familie zou verkeren. 

De gewezen VN-mensenrechtengezant Mary Robinson is de enige persoon die prinses Latifa na haar ontvoering in 2018 nog zag. De familie al-Maktoum vertelde Robinson dat prinses Latifa een bipolaire stoornis had en dat ze daarom bij haar familie verbleef. "Ik werd vreselijk misleid", zegt Robinson nu over die ontmoeting aan BBC. Een foto van de VN-gezant en prinses Latifa, die geheim moest blijven, werd toch door de Verenigde Arabische Emiraten gepubliceerd.

Meest gelezen