Arboretum Kalmthout

Sneeuwklokjesdagen in Arboretum Kalmthout: "De krokusvakantie zou beter van naam veranderen"

In het Arboretum in Kalmthout organiseren ze deze week sneeuwklokjesdagen. Die witte bloemetjes zijn nu, in de periode van de krokusvakantie, de eerste die tot bloei komen. Krokussen volgen iets later op het seizoen. "Die staan ook met hun bloem rechtop, terwijl de sneeuwklokjes hangende bloemen hebben, wat hen beter beschermt tegen sneeuw,"zegt Bram Rammeloo van het Arboretum.

Nu de sneeuw zo goed als overal verdwenen is, worden de sneeuwklokjes zichtbaar: "Bij ons blijven er inderdaad witte tapijtjes liggen", zegt Bram Rammeloo in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. "De bloemen hebben een tijdje verscholen gezeten onder de sneeuw en nu komen ze helemaal tevoorschijn."

Sneeuwklokjes zijn niet te verwarren met krokussen, de bloemen die hun naam gaven aan de schoolvakantie. "Krokussen bloeien iets later en zijn niet alleen wit, maar ook oranje en purper en dergelijke. Ze hebben ook grotere bloembladen die recht omhoog staan, als een kommetje, wanneer het wat beter weer wordt. Het bloempje van sneeuwklokjes hangt naar beneden, om het te beschermen tegen regen en sneeuw."

Er komen volop bijen op af. Wat dat betreft is het een topper voor de tuin.

Bram Rammeloo, Arboretum Kalmthout

Nu de sneeuw weg is, komen ze volop tevoorschijn: "Nu gaat het snel gaan. Ze hebben vocht, er komt licht en warmte aan, waardoor ze zich prachtig zullen ontwikkelen. Als het warmer wordt, gaan ze ook heel zoet geuren en komen er volop bijen op af. Wat dat betreft is het een topper voor de tuin."

Meest gelezen