Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Wat we kunnen leren uit snelle vaccinatiecampagne Israël: "Coronacijfers spectaculair gedaald in gevaccineerde groep"

De grote en snelle vaccinatiecampagne in Israël bewijst dat de coronavaccins werken. Dat zegt professor infectieziekten Steven Callens in "Terzake". In het land is al zo'n 80 procent van de ouderen gevaccineerd en dat heeft een duidelijke invloed op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in die groep. "Absoluut goed nieuws."

Israël is een koploper op vlak van vaccinaties. Twee maanden na de start van de campagne heeft 42,4 procent al een eerste dosis van het vaccin gekregen, 27,5 procent een tweede dosis. "Vooral de ouderen zijn nu al gevaccineerd, daar ligt het percentage dus veel hoger", zegt correspondent Ties Brock in "Terzake". "De laatste week merk je duidelijk een invloed op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Die gaan naar beneden en vooral in de groep die het meest gevaccineerd is."

Bekijk hier de reportage in "Terzake" over de vaccinaties in Israël:

Videospeler inladen...

Al moet het gezegd: in het Palestijnse gebied gaat het een stuk trager. Hoe dan ook worden de maatregelen in het land stelselmatig soepeler. Het land zat in een zeer strenge lockdown door een forse derde coronagolf. "Maar nu beginnen de scholen weer te openen en mag je weer eten afhalen op restaurant."

"Dat is absoluut goed nieuws", reageert professor infectieziekten Steven Callens in de studio van "Terzake". "Israël is een voorbeeld van een natuurlijk experiment dat de vaccinstudies niet konden aantonen. Men is beginnen te vaccineren bij de ouderen en risicogroepen toen de derde golf er aankwam en er zijn enorm veel infecties geweest. Daar zie je plots de curve dalen. Dat is een bewijs dat wat al uit de veel beperktere studies bleek, nu aangetoond is met 600.000 mensen."

De lockdown zal ook een bijdrage geleverd hebben bij de daling van de cijfers. "Maar je ziet dat in de gevaccineerde groep het aantal besmettingen spectaculair gedaald is. De oudere populatie van 55-plussers die gevaccineerd is, heeft men vergeleken met de ouderen die niet gevaccineerd zijn. Daar zie je dat er veel minder besmettingen zijn bij de mensen die gevaccineerd zijn. Men heeft kunnen aantonen dat bij diegenen die gevaccineerd zijn de kans dat je opgenomen of ziek wordt 94 procent minder is. De zes procent mensen die toch ziek worden, die hebben 92 procent minder kans op een ziekenhuisopname."

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Steven Callens in "Terzake". 

Videospeler inladen...

Ter info: in ons land is 3,98 procent van de volwassen bevolking al een eerste keer gevaccineerd. 2,07 procent heeft ook al een tweede dosis gehad. In de woonzorgcentra is al zo goed als iedereen gevaccineerd. 

Meest gelezen