Videospeler inladen...

Dreigt er een tekort aan speelpleinanimatoren deze zomer? Minder kandidaten én minder opleidingen door corona

Zullen er komende zomervakantie wel voldoende nieuwe én goed opgeleide animatoren op de speelpleinen staan? Dat vraagt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zich af. Door de coronacrisis zijn er dit jaar de helft minder jongeren die het broodnodige brevet van animator zullen behalen. Om te vermijden dat lokale speelpleinwerkingen met een tekort aan animatoren zitten, organiseren ze tijdens deze krokusvakantie voor het eerst animatorencursussen online, zij het voor minder deelnemers. Wat er in de paasvakantie - traditioneel de tweede opleidingsperiode voor animatoren - mogelijk zal zijn, is nog onduidelijk.

Het is elk jaar zoeken naar duizenden jongeren, om de ruim 500 lokale speelpleinwerkingen in ons land mee draaiende te houden. Wie er als animator in het jeugdwerk aan de slag wil, moet eerst een brevet behalen via een opleiding. Traditiegetrouw worden nieuwe animatoren opgeleid in de krokusvakantie en de paasvakantie. Jongeren moeten dan 50 uur theorie volgen en stage lopen.

Maar in dit coronajaar verloopt ook dat anders dan anders: er is een onlineopleiding voor het theorieluik, zij het voor 20 uur in plaats van de 50 uur die normaal worden voorzien. Dat gebeurt vanop acht verschillende locaties. Het stageluik is meteen verplaatst naar de zomervakantie. Dit zal voor bepaalde afdelingen tot gevolg hebben dat er onvoldoende animatoren klaar zullen staan bij de start van de zomer. 

Minder animatoren, betekent ook minder kinderen opvangen, of in een drastisch geval zelfs géén speelpleinwerking op een bepaalde plek. Of organisatoren zullen pragmatisch moeten kiezen voor een mix van opgeleide en niet-opgeleide animatoren. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking daarover. "Lokale besturen zullen hier oog voor moeten hebben, en jongeren moeten opvolgen tijdens de komende vakantieperiodes."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Er is veel minder interactie met de cursisten, we proberen hen zo veel mogelijk te laten meedoen, maar dat is bijzonder moeilijk.

Lisa Dobbelaere leidt een nieuwe lichting animatoren noodgedwongen online op

Normaal gezien halen jaarlijks naar schatting 1.000 jongeren hun brevet. Nu hebben 400 jongeren zich ingeschreven. Doordat de lessen online zijn, is de capaciteit sowieso beperkt. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerking vreesde dat de online lessen jongeren gingen afschrikken om zich kandidaat te stellen, in een schooljaar waarin ze al veel achter hun computer moeten zitten, maar dat valt mee.

"Online is er minder interactie met de cursisten mogelijk", zegt Lisa Dobbelaere, die een nieuwe generatie animatoren online opleidt. "We proberen hen mee te laten doen, en erbij te betrekken, maar dat lukt niet altijd even goed." Hoe de opleiding in de paasvakantie zal verlopen, is nog onduidelijk. Voorlopig kijkt de Vlaamse dienst Speelpleinwerk nog even de kat uit de boom.

Meest gelezen