Tuincentra maken zich klaar voor druk weekend: "We hebben alle personeel opgetrommeld om mee te helpen"

In verschillende tuincentra verwachten ze de komende dagen extra veel bezoekers. Door de mooie weersvoorspellingen willen veel mensen aan de slag in de tuin. "We hebben nog nooit eerder meegemaakt dat er zachte lentetemperaturen zo kort na een winterprik vallen", klinkt het bij het Genker plantencentrum. 

In verschillende Limburgse tuincentra is het alle hens aan denk. Door de zachte temperaturen de komende dagen, jeuken de groene vingers van heel wat mensen. Na de stevige vrieskoude van vorige week hebben de tuincentra nu heel wat werk om alle planten uit te stallen tegen het weekend. Uit een kleine rondvraag blijkt dat verschillende zaken hoopvol uitkijken naar het einde van de week. "We hopen dat de veilingen voldoende kunnen leveren om de stormloop aan te kunnen", klinkt het bij Plantencentrum Vanstraelen-Priori in Hasselt. En bij tuincentrum De Hollander in Sint-Truiden werken ze op hun vrije dag gewoon verder om klaar te zijn voor het lenteweekend.

Planten kopen is een beleving en dat doen de mensen op basis van temperaturen 

Bart Hiemeleers van het Genker plantencentrum

In het Genker plantencentrum worden alle 4.400 plantensoorten weer uit de serres gehaald. "De planten stonden allemaal binnen om ze te beschermen tegen de vrieskoude van vorige week", vertelt een medewerker aan Radio 2 Limburg. "We hebben alle collega's uit hun winterslaap gehaald en zijn er volle bak ingevlogen deze week. Ook alle interimkrachten helpen mee." Voor uitbater Bart Hiemeleers is het een primeur: "Meestal begint de lente in maart, nu komen de zachte temperaturen 2 weken vroeger. In ons bestaan van 27 jaar hebben we nog nooit meegemaakt dat de lente zo kort na een harde winterprik volgt. Dat is absoluut uniek en bijzonder." 

Eindelijk weer naar buiten

Terwijl het personeel planten af en aan sleept, zijn verschillende klanten al op zoek naar potgrond, bloemen en tuindecoratie. "We voelen het kriebelen! Dit weekend kunnen we eindelijk weer naar buiten. Daarom komen we potgrond halen, want we willen onze oleanders verplaatsen", klinkt het bij een van hen. Een andere klant is dan weer op zoek naar bloemen: "Eens de zon begint te schijnen, zit ik erg graag op het terras tussen de bloemen. Het wordt genieten komend weekend!"

Toch opletten voor wie enthousiast wil beginnen planten, want op langere termijn kunnen er toch nog enkele vriesnachten aankomen.

Meest gelezen