Videospeler inladen...

Ex-Vlaams Parlementslid Van Eyken en vrouw in beroep veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord

Voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia B. zijn veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord. Volgens de rechtbank hebben ze Marc Dellea, de vroegere echtgenoot van Sylvia, doodgeschoten. De twee lieten altijd verstaan niets met de moord te maken hebben. Ze werden vorig jaar veroordeeld tot 23 jaar cel, maar gingen in beroep. Ze krijgen nu een zwaardere straf.

Het hof was streng voor Van Eyken en zijn vrouw bij het voorlezen van het arrest vanmorgen. De twee zijn even verantwoordelijk en hebben geen schuldinzicht, aldus het Hof. De twee waren op vrije voeten in aanloop naar het proces in beroep, maar werden na de uitspraak onmiddellijk aangehouden.

Camerabeelden

De moord op de 45-jarige Marc Dellea dateert al van juli 2014. Dellea werd dood teruggevonden in zijn appartement, met een kogel in het hoofd. Aanvankelijk wordt enkel Sylvia B. aangehouden voor de moord op Dellea. De vrouw is tenslotte verwikkeld in een echtscheidingsprocedure met haar man, en blijkt bovendien een relatie te hebben met Christian Van Eyken.

Maar een tijd later ontdekken speurders camerabeelden van de nacht van de moord. Daarop is te zien hoe Christian Van Eyken samen met Sylvia B. binnengaat in het appartement van het slachtoffer. 

Wie is Christian Van Eyken?

Christian Van Eyken is een Belgisch politicus. Van 1995 tot 2019 zetelde hij in het Vlaams Parlement voor UF (Union des Francophones). Van 1993 tot 2006 was hij burgemeester in Linkebeek. Daarna verhuisde hij naar Tervuren, waar hij ook even gemeenteraadslid werd. Bij de laatste verkiezingen was hij geen kandidaat meer.

Begin 2016 wordt dan ook Van Eyken aangehouden op verdenking van moord. Daarvoor werd zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Uiteindelijk start het proces in eerste aanleg pas in juni 2019. Er is om verschillende redenen vertraging opgelopen. Zo waren er technische problemen met het bewijsmateriaal, maar daarnaast werd een belangrijk bewijsstuk ook vernield. Het ging om een dvd waarop de camerabeelden staan van de nacht van de moord. Het parket onderzoekt de zaak en Van Eyken wordt samen met zijn vrouw in verdenking gesteld voor informatica-sabotage. Dat proces wordt later nog gevoerd.

In september 2019, meer dan 5 jaar na de feiten, doet de correctionele rechtbank in Brussel uiteindelijk uitspraak in de zaak. De rechtbank veroordeelt Van Eyken en zijn vrouw tot 23 jaar cel voor moord. Maar de twee gaan in beroep. Ook in beroep werden ze vanmorgen veroordeeld, tot 27 jaar. Dat is een zwaardere straf dan in eerste aanleg.

Bekijk ook de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen