Vlaming wil 1.500 euro minimumpensioen, maar wil niet langer werken: "Mocht ik De Croo zijn, zou ik niet blij worden"

Een langere loopbaan, de Vlaming lijkt er weinig voor te voelen. Dat blijkt uit een studie van de UGent, die het draagvlak voor hangende arbeidsmarkthervormingen onderzocht. Maatregelen die langer werken mogelijk zouden moeten maken, worden op weinig enthousiasme onthaald. "Het eindeloopbaandebat dat op de tafel ligt van de regering-De Croo, wordt duidelijk niet evident", zegt arbeidseconoom Stijn Baert.

Hoeveel draagvlak bestaat er bij de Vlamingen voor hangende arbeidsmarkthervormingen? Die vraag stond centraal in een studie van het nieuwe onderzoeksconsortium UGent@Work. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de Vlaming weinig lijkt te voelen voor een "langere loopbaan". Maatregelen die langer werken aantrekkelijker of realistischer maken, konden op weinig draagvlak rekenen. 

Zo bleek slechts 41 procent van de bevraagden voorstander van het uitfaseren van het brugpensioen. Ook het loslaten van de automatische koppeling tussen loon en anciënniteit kon op weinig voorstanders rekenen (35 procent). 42 procent vond het een goed idee om periodes waarin men niet werkt (bijvoorbeeld in geval van werkloosheid) niet langer mee te tellen bij het opbouwen van een pensioen. 

Beluister hier een toelichting die professor Stijn Baert gaf in "De ochtend" op Radio 1 (lees verder onder de audio):

Het minimumpensioen van 1.500 euro netto werd wél op enthousiasme onthaald. Van de 500 Vlamingen die bevraagd werden, bleek 72 procent voorstander te zijn. Goed nieuws voor de federale regering, zou je denken. Het minimumpensioen van 1.500 euro is namelijk een belangrijk speerpunt in hun regeerakkoord. 

Arbeidseconoom Stijn Baert ziet dat anders. "Als ik Alexander De Croo was, zou ik niet gelukkig worden van deze resultaten." Om een minimumpensioen van 1.500 euro betaalbaar en dus ook mogelijk te maken, moeten daar ook inkomsten tegenover staan. "Mensen langer aan het werk houden, zou voor inkomsten kunnen zorgen, maar daarvoor blijkt dus nauwelijks een draagvlak te bestaan. Het eindeloopbaandebat dat op de tafel van de regering-De Croo ligt, belooft dus allesbehalve evident te worden", aldus professor Baert.

In totaal legde UGent 24 arbeidsmarkthervormingen voor aan de bevraagde Vlamingen. De volledige resultaten van de studie kan je terugvinden op de website van UGent@Work.

Meest gelezen