Albuquerque Journal

Ongeziene drukte bij Kempense voedselbanken: "Elk weekend hebben tientallen nieuwe gezinnen eten nodig"

In Geel en Herentals blijven er nieuwe gezinnen zich aanmelden bij de voedselbanken. "Dit weekend doken er 15 nieuwe gezinnen op uit het niets. We helpen iedereen maar de toestand baart ons zorgen", zegt Tom Helsen van De Toevlucht op Radio 2 Antwerpen. 

"Wij helpen al jaren 120 gezinnen die bij ons aankloppen voor voedselhulp. Maar de laatste twee maanden zien we een stijging die maar blijft duren. Nu zitten we aan zo'n 160 gezinnen", zegt Tom Helsen van De Toevlucht in Herentals. "Afgelopen weekend stonden er 15 nieuwe gezichten op onze voedselbedeling. Mensen die helemaal onder onze radar zitten." Een zelfde verhaal bij de vestiging van De Toevlucht in Geel. Daar stond zelfs een wachtrij van 3 uur bij de laatste voedselbedeling.  "We weigeren niemand", zegt Helsen in "Start Je Dag". "We luisteren naar hun verhaal en proberen iedereen snel mogelijk te helpen."

Elk weekend zien we tientallen nieuwe gezinnen die eten nodig hebben

Tom Helsen

Vraag stijgt, aanbod niet

Al rijst de vraag hoe lang de stijgende vraag om hulp bij de voedselbanken kan duren. "Wat we nu zien baart ons grote zorgen. Voor veel mensen is het sowieso een grote drempel om hulp te vragen bij een voedselbank. Daarenboven is er een grote groep mensen die liever niet naar ons komt uit angst voor het coronavirus. Wat we nu zien is dus helaas nog maar het tipje van de ijsberg", zegt Helsen. De voedselvoorraden kunnen niet altijd volgen. "De vraag naar hulp stijgt maar het aanbod aan eten niet. We kunnen alleen maar hopen dat meer producenten en bedrijven aan ons denken en voedsel doneren."

Meest gelezen