Thomas De Boever

"Voorbehouden voor de happy few": Broederlijk Delen klaagt met linten sociale ongelijkheid aan

De voorbije nacht zijn op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel banken, parken en parkings afgesloten met een lint, met daarop de tekst "Voorbehouden voor de happy few". Het is het startschot van de jaarlijke campagne van Broederlijk Delen die dit jaar focust op "delen en herverdelen" om de sociale ongelijkheid overal ter wereld weg te werken. 

De niet-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking zamelt elk jaar geld in voor lokale organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Met de "Voorbehouden voor de happy few"-linten wil Broederlijk Delen ons aan het denken zetten. 

"Met de actie willen we de aandacht vestigen op de grote ongelijkheid die er in de wereld is", legt directeur Lieve Herijgers uit. "We willen beklemtonen dat er nog veel te veel rijkdom, welvaart, kansen, mogelijkheden, geconcentreerd zijn bij een kleine groep mensen, de happy few. En de meerderheid heeft nog altijd geen mogelijkheden om een waardig leven uit te bouwen." 

Wereldwijd lijden 690 miljoen mensen honger, zijn 2 miljard mensen ondervoed en moet bijna 50% van de bevolking rondkomen met minder dan 4,5 euro per dag, benadrukt Broederlijk Delen. 258 miljoen kinderen kunnen niet naar school en de 22 rijkste mannen ter wereld hebben samen meer dan alle vrouwen in Afrika. 

En socio-economische ongelijkheid is niet het enige probleem, benadrukt Herijgers. Ook het bewaren van de biodiversiteit en het tegengaan van de klimaatverandering, moet globaal anders aangepakt worden. "We zien dat de klimaatcrisis op ons afdondert, natuurlijke rijkdommen worden opgesoupeerd, vruchtbare landbouwgronden gaan eraan, de oceanen geraken meer en meer vervuild. Er is een enorme impact die we hebben op de aarde. En we stellen vast dat huidige en toekomstige generaties al geen goed leven meer kunnen uitbouwen binnen de grenzen van de planeet. Dus ook wat het klimaat betreft is het 5 na 12 en daar willen we ook de aandacht op vestigen." 

Broederlijk Delen bestaat dit jaar 60 jaar. Vrijwilligers zetten coronaveilige acties op voor het goede doel, wie dat wil kan ook gewoon een bedrag storten. 

Bekijk hier het campagnefilmpje van Broederlijk Delen:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen